Panorama Museum toont imposant rond kunstwerk

4 mei 2017

In het jaar 1976 kreeg kunstenaar Werner Tübke een bijzondere opdracht voor het realiseren van een buitengewoon groot schilderij van 123 meter lang en 14 meter hoog voor het nieuw te bouwen Panorama Museum op een heuvel in de Duitse stad Bad Frankenhausen. De opdracht was het in beeld brengen van het leven en de handelingen ten tijde van de bloedige en geweldadige strijd in de Duitse Boerenoorlog in 1525.

Panorama Museum toont imposant rond kunstwerk

Panorama Museum Bad Frankenhausen

Het gigantische olieverf schilderstuk op doek is door Werner Tübke met een team van deskundige mede schilders geschilderd in de periode 1983-1987. Het imposante kunstwerk met meer dan 3000 individuele geschilderde personen, dieren en objecten geldt als één van de grootste, indrukwekkendste en rijk aan figuren, schilderstukken uit de moderne kunstgeschiedenis. Het onder aansturing van een vertellende gids kijken naar dit opwindende tafereel brengt bij de bezoekers een onuitwisbare indruk teweeg.

Er valt zoveel te zien en te beleven bij het zelfstandig bekijken van de panoramische belevenis. Ook de gedetailleerde presentatie van de gids maakt een verblijf in de mooie ronde en hoge ruimte tot een unieke belevenis. Werner Tübke kreeg de opdracht van de regering van de DDR. Kort voor de hereniging van West- en Oost-Duitsland werd het trotse kunstwerk onthuld en het speciale cilindrische bouwwerk op 14 september 1989 in gebruik genomen. Aan het ronde gebouw is tevens een rechthoekige expositiehal gebouwd, waarin evenementen en tijdelijke expositie plaatsvinden. Dit panorama moet men beslist bezoeken.

Panorama Museum, Am Schlachtberg 9, D-06567 Bad Frankenhausen, www.panorama-museum.de.


Gerelateerde artikelen