Een kunstbrug tussen Duitse en Turkse kunst

2 mei 2017

Door een samenwerking tussen Deutsche Bank Kunst en Sakip Sabanci Museum in Istanbul is het expositieconcept “Blind Date Istanbul” ontstaan. Ondanks de vrij korte voorbereidingstijd voor deze grote tentoonstelling, voldoet het geheel aan de verwachtingen van de organisatoren. In het kader van het 10-jarig bestaan van de Biënnale Istanbul vond de kunstexpositie plaats met kunstwerken uit de grote kalligrafiecollectie van het Sapik Sabanci Museum en werken uit de omvangrijke collectie moderne kunst van de Deutsche Bank.

Een kunstbrug tussen  Duitse en Turkse kunst

Blind Date Istanbul

Het spannende experiment heeft tot nu toe laten zien, dat beide stromingen uitstekend op elkaar aansluiten en elkaar zelfs versterken in de uitstraling en in de beleving van de toeschouwers. Er is een brug geslagen tussen beide kunstsoorten. Veel van het gekalligrafeerde werk bestaat uit lange rollen van soms wel 43 meter lang. Maar er waren ook compactere werken beschikbaar. Voor het Sapik Sabanci Museum bood de expositie een unieke mogelijkheid om de specifieke kalligrafiewerken van collega musea aan het publiek te tonen.

Sommige rollen met de teksten en tekens hebben lange tijd opgerold gelegen, waardoor eerst een restaurateur de rollen voorzichtig heeft moeten uitrollen. Het geheel is een zeer geslaagd project te noemen, waarbij vooral de bezoekers konden profiteren van het genomen initiatief. De expositie heeft ook een mooie, omvangrijke en drietalige (Duits-Turks-Engels) catalogus opgeleverd met sfeerbeelden van het museum en kleurrijke reproducties van alle getoonde werken. De kijker krijgt een fascinerend overzicht van verschillen tussen de Osmaanse en Westerse kunst en maakt door de artikelen en beschrijvingen kennis met beide kunstculturen.

Een kunstbrug tussen  Duitse en Turkse kunst - 2

De curatoren van de expositie Blind Date konden kiezen uit een ruim aanbod in beide kunstcollecties. Om het geheel extra aantrekkelijk te maken werden er enkele zeer lange kalligrafische werken geleend van bevriende musea. Uit de Duitse collectie is kunst aanwezig van onder andere Robert Delaunay, Gerhard Richter, Tony Cragg, Kurt Schwitters, Bruce Neumann, Paul Klee, Hans Arp, Karl Blossfeldt en Rupprecht Geiger. Uit de Turkse collectie is aanwezig de kunst van Mustafa Rakim, Hasan Riza, Hafiz Osman, Mehmed Şefik en Julie Mahretu.

ISBN 978 3 9811879 0 8, “Blind Date Istanbul”, Ariane Grigoteit, Filiz Çağman, e.a., Deutsche Bank Art, 2007, 252 pagina’s.


Gerelateerde artikelen