Paul Adrien Maurice Dirac (1902-1984)

11 juni 2023

De Britse theoretisch natuurkundige Paul Adrien Maurice Dirac (1902-1984) was een van de opstartende pioniers van de kwantummechanica. Hij was hoogleraar wiskunde aan de bekende Universiteit van Cambridge, professor in de natuurkunde aan de Florida State University en aan de Universiteit van Miami. In 1933 werd hem de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend.

Paul Adrien Maurice Dirac (1902-1984)

Paul Dirac ontving in 1933 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Dirac deelde deze Nobelprijs met Erwin Schrödinger “voor de ontdekking van nieuwe productieve vormen van atoomtheorie”. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de verbinding tussen de algemene relativiteitstheorie met de kwantummechanica. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen is wel die van de Diracvergelijking van 1928, waarin Einsteins speciale relativiteitstheorie en kwantummechanica voor het eerst konden worden verenigd.

Daarmee legde hij ook de basis voor een latere detectie van antimaterie. Dirac werd door zijn vrienden en collega’s beschouwd als een ongewoon karakter. In een brief uit 1926 aan Paul Ehrenfest schreef Albert Einstein over een Dirac-document: “Ik ben bezorgd over Dirac. Zijn balanceren op het duizelingwekkende pad tussen genialiteit en waanzin is verschrikkelijk.” In een andere brief over het Compton-effect schreef hij: “Ik begrijp de details van Dirac helemaal niet.”


Gerelateerde artikelen