Ontwikkeling van de eerste rekenmachine in Nederland

7 juni 2023

Tijdens de recente en drukbezochte NWD 2023 - Nationale Wiskunde Dagen in het NH-congrescentrum in Noordwijkerhout bezochten wij de uitgebreide stand van het Wereldwiskunde Fonds en kochten wij enkele boeken voor onze collectie, waaronder de publicatie “Geheugentrommels”. Het informatieve boek geeft een prachtig overzicht in tekst en beelden over de ontwikkeling van de eerste computers in ons land.

Ontwikkeling van de eerste rekenmachine in Nederland

Geheugentrommels

Op basis van bijeengebrachte originele documenten, veel aanvullend beeldmateriaal en gesprekken met de pioniers van het eerste uur is die ontwikkeling in vier hoofdstukken verdeeld en uitgewerkt. Door de vroege aanhaking bij de internationale ontwikkelingen op dit gebied zien we hoe de verschillende technieken van de eerste generatie computersystemen ook in ons land werden toegepast en tot interessante stituaties en prestaties hebben geleid.

Ontwikkeling van de eerste rekenmachine in Nederland - 2 Ontwikkeling van de eerste rekenmachine in Nederland - 3
Thematisch verzamelen van postzegels met keuze voor informatica is uitdagend en erg informatief.

Het boek is gepubliceerd ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het Centrum Wiskunde & Informatie - CWI en de 100e geboortedag van Adriaan van Wijngaarden. Hij leidde vanaf 1947 binnen het voormalig Mathematisch Centrum de Rekenafdeling. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de eerste automatisch werkende rekenmachines. De auteur en samensteller van dit waardevolle referentieboek kreeg interesse voor de geschiedenis van computersystemen in het jaar 1987 toen hij aan het begin stond van een loopbaan in de ICT. Het geheel is een tijdreis geworden in de computerkunde.

ISBN 978-90-90299-55-6, “Geheugentrommels”, Erik Verhagen, CWI Amsterdam, 2016, 294 pagina’s.


Gerelateerde artikelen