Perspectief en meer merkwaardige illusies

20 juni 2013

In een zeer fraai en compact uitgevoerd boekje neemt auteur Phoebe McNaughton ons mee op een klassieke historische reis langs de meest mooie en indrukwekkende getekende perspectivische constructies. Daarmee laat hij de lezer kennismaken met de fascinerende mogelijkheden onze ogen te manipuleren en onze hersenen om de tuin te leiden. Het filosofische geheel van zien, waarnemen en herkennen wordt op de proef gesteld en laat zich foppen en bedriegen.

Perspectief en meer merkwaardige illusies

Perspective and other optical Illusions

Soms is er sprake van bedrog, maar in het algemeen spreken we van een optische illusie, een optische verwisseling of eenvoudig van optische verschijnselen. Vanzelfsprekend zijn bepaalde bewust getekende voorstellingen niet voor ieder van ons direct zichtbaar. Soms hebben we zelfs een beetje hulp nodig om een illusie of een optische verwisseling te zien.

Het leuke boekje bespreekt direct de bekende grafische illusionistische voorstellingen op de prent van William Hogarth. Veel klopt er niet en toch is er een fascinerend geheel aan individuele acties, kundig en met respect voor perspectief getekend.

De meest voorkomende thema’s en klassieke optische illusies zijn op speelse wijze en instructief in groepen en typen behandeld. De lezer ziet diepte illusies, isometrische en orthografische projecties, schaduwen en spiegelingen, onmogelijke figuren en omkeerplaatjes, bewegingsillusies en vele vormen van klassieke illusies. Ook het verschijnsel van het gezichtsbedrog en de meervoudige figuren zijn besproken en in beeld gebracht. Een zeer leuke uitgave!

ISBN 978 1904263 61 6, “Perspective and other optical Illusions”, Phoebe McNaughton, Wooden Books, 2007, 58 pagina’s


Gerelateerde artikelen