Philipp Eduard Anton von Lenard (1862-1947)

16 mei 2017

De Duits natuurkundige Philipp Eduard Anton von Lenard (1862-1947) ontving in 1905 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de resultaten van zijn onderzoek naar het ontstaan en gedrag van kathodestralen. Philipp Lenard werd 155 jaar geleden geboren in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en overleed 70 jaar geleden in het Duitse stadje Messelhausen in de deelstaat Baden-Württenberg. Het langste deel van zijn leven was hij werkzaam in Duitsland.

Philipp Eduard Anton von Lenard (1862-1947)

Philipp Lenard werd 155 jaar geleden geboren

Door de adelstand van de familie (in 1722 toegekend) mochten zij het voorvoegsel van ‘von’ aan hun familienaam toevoegen. Zijn vader runde een wijnhandel in Tirol. Met een onderbreking van zijn studie voor het werk in de wijnhandel van zijn vader, vervolgde hij in 1883 zijn studie in Heidelberg bij onder andere Robert Bunsen. Hij promoveerde in de Natuurkunde in 1886 en werd assistent tot 1889 aan de Universiteit Heidelberg. Daar onderzocht hij het verschijnsel van fosforescentie.

Het zou een onderzoeksperiode van 40 jaar worden. In april 1891 werd hij assistent van Heinrich Hertz in Bonn, vervolgde zijn onderzoekswerkzaamheden met een onderzoek naar de zogenoemde kathodestralen en verbeterde de buizen waarin de stralen ontstaan. Eén van de nieuw ontwikkelde buizen gaf hij aan Röntgen, die met één van de kathodestraalbuizen de naar hem genoemde röntgenstraling ontdekte. Philipp Lenard was teleurgesteld dat Röntgen niet sprak over Lenard’s bijdragen aan zijn ontdekking.

In 1898 brak een nieuwe periode voor hem aan. Hij werd hoogleraar natuurkunde in Kiel en kreeg ruimte voor experimenteel onderzoek. De jaren in Kiel waren zeer productief en creatief. In 1907 werd hij directeur van het natuurkundig instituut in Heidelberg. Tot aan zijn emeritaat in 1932 leidde hij dit instituut. In 1944 werden activiteiten van het natuurkundig instituut voor een deel verplaatst naar Messelhausen en Philipp Lenard verhuisde mee.


Gerelateerde artikelen