Verrassende avonturenreis in de wereld van de chemie

19 mei 2017

Mede ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de organisatie GDCh en haar voorgangers (opgericht in 1867 in Berlijn) en ter promotie van het vakgebied van de chemie verscheen het referentie- en studieboek “Unendliche Weiten”. Op onderhoudende wijze vinden de lezers interessante, spannende, verrassende en inhoudelijke feiten en informaties over de creativiteit, veelzijdigheid en de toepassingen van de chemie. Talrijke gerenommeerde auteurs nemen met hun bijdragen de lezers mee op een leerzame reis door de wereld van de chemie vanaf de grondstoffen, onderzoek, experimenten, toepassingen en een visie op de toekomstige ontwikkelingen.

Verrassende avonturenreis in de wereld van de chemie

Unendliche Weiten

De samenstellers hebben de bijdragen verwerkt in 12 hoofdstukken en het geheel rijk laten illustreren. De artikelen geven antwoorden op het gebruik van grondstoffen, het gebruik van kooldioxide en waterstof voor de energieproductie en de mogelijkheden bij gentechnologie een bacteriologisch immuunsysteem te ontwikkelen. Vragen als “Welke alternatieven voor antibiotica zijn bereikbaar?”, “Hoe kunnen we de klimaatcatastrofe voorkomen?” en “Welke mogelijkheden biedt ons de nucleaire chemie?” worden gedetailleerd behandeld.

De inhoud van dit gebonden boek richt zich op zowel geïnteresseerde leken, als op experts uit de verschillende pijlers van de chemie en op studenten en docenten in de studierichtingen rondom de chemie. Meerdere praktische voorbeelden zijn gegeven over de rol die de chemie speelt in de moderne informatietechnologie, in de gezondheidszorg en in de voedselproductie. In de beschrijvingen is kritisch en vakkundig gediscussieerd hoe chemie zich zou moeten ontwikkelen om oplossingen te vinden voor de aangegeven problemen en opgaven in de samenleving.

Door onderzoek ontstaan ideeën, die met experimenten en vervolgonderzoeken getest worden op productiemogelijkheden. In het eerste hoofdstuk kijkt de auteur terug op honderden jaren geschiedenis. Vervolgens zijn er artikelen over anorganische chemie, de chemie van het leven, het gebruik van spectroscopie, chemie in de toekomst en 3D-druktechnieken. Meerdere onderwerpen zijn verder uitgewerkt in kaders. Het informatieve boek eindigt met een uitgebreid literatuuroverzicht.

ISBN 978-3-527-34203-7, “Unendliche Weiten”, Thisbe K. Lindhorst en Hans-Jürgen Quadbeck-Seeger, Wiley-VCH Verlag, 2017, 219 pagina’s.


Gerelateerde artikelen