Philipp Otto Runge (1777-1810)

30 mei 2017

Kunstschilder en kleurenspecialist Philipp Otto Runge (1777-1810) was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Duitse schilderkunst uit de periode van de vroege romantiek. Hij werd 240 jaar geleden geboren in de stad Wolgast in de Duitse provincie Mecklenburg - Vorpommeren. In 1792 werd Philipp Otto erg ziek.

Philipp Otto Runge (1777-1810)

Philipp Otto Runge was een genie in schilderkunst

Na een verbetering van zijn situatie vertrok hij met zijn broer Johann Daniel in 1795 naar Hamburg en werkte voor zijn firma in de administratie. Door zijn omgeving kreeg hij steeds meer interesse in kunst. In 1797 volgde hij de eerste tekenlessen en volgde daarna opleidingen op toonaangevende kunstscholen.

Johann Daniel (1767-1856) betaalde de studies in Kopenhagen en Dresden voor zijn broer en betaalde tevens zijn levensonderhoud tijdens zijn werk in Hamburg en andere verblijfplaatsen. Dankzij deze bijzondere hulp kon Philipp Otto zich volledig inzetten voor het realiseren van zijn geweldig mooie voorstellingen op zijn kunstwerken en vele tekeningen.

In de periode van studie leerde hij zijn latere vrouw kennen en sprak tijdens meerdere ontmoetingen met Johann Wolfgang von Goethe over onder andere zijn zelf ontwikkelde kleurenleer en zijn beroemde kleurenkogels als een driedimensionale weergave van zijn systeem van kleurenordening.

Philipp Otto was een genie, die een visie ontwikkelde en toonde de kunst als een compleet concept te beschouwen van dichtkunst, schilderkunst, muziek en architectuur. Hij realiseerde geweldige portretten en zelfpor-tretten en een serie romantische taferelen. In 1810 overleed Philipp Otto ten gevolge van tuberculose. De verdere uitwerking van de kleurenleer van Philipp Otto Runge en een publicatie verschenen kort daarna.


Gerelateerde artikelen