Pitaren in 3D

25 maart 2014

Piraten zijn rovers op het water en het meest op zeeën en oceanen. Ze bestaan al heel lang en veroorzaken veel angst, dood en verderf. De Romeinen trokken zelfs al ten strijde tegen de piraten en piraterij en zelfs in de tegenwoordige tijd zijn steeds meer piraten actief.

Pitaren in 3D

Piraten in 3D

Het kleurrijke boekje de “Piraten in 3D” geeft op informatieve wijze een beeld over de geschiedenis van de piraterij en geeft zelfs aan wanneer er officieel geen sprake is van een piraterij en toch een geheel schip met buit wordt geënterd en het geheel in beslag genomen met hulp van een zogenoemde kaperbrief.

De rovende Noormannen voeren met hun Vikingschepen over zeeën en oceanen en zaaiden angst met hun snelle schepen en losse handjes. De jaren tussen 1690 en 1730 golden als de gouden jaren voor het piratengilde. De piraten vertoefden in die roerige tijden in en rond de wateren van de Caribische Zee. Piraten en boekaniers waren beruchte zeerovers en werden veel bestreden door Fransen en Spanjaarden. Opvarenden en passagiers van de schepen werden gevangen genomen en meestal als slaven verkocht. Ook in de Middellandse Zee kwam veel piraterij voor. De schepen uit die tijd zagen er mooi en bijzonder uit en zeker door het gebruik van de 3D-bril ziet alles er driedimensionaal uit. Ook de huidige moderne piratenfilms geven een beeld van toen. Meerdere fraaie scènes en spannende avonturen zijn in anaglyfen in driedimensies afgebeeld en beschreven. Ook het leven van de piraat is aandachtig in woord en beeld gebracht, maar ook de bestrijding met moderne patrouille boten.

ISBN 978 3 86706 039 4, “Piraten in 3D”, Paul Harrison, Premio - Verlag, 2007, 16 pagina’s met 3D anaglyfenbril.


Gerelateerde artikelen