Probleem klimaatverandering is katalysator voor innovaties

10 december 2015

Het cahier is een kwartaaluitgave van de Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij. Elke publicatie is telkens geheel gewijd aan een actueel thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op maatschappelijke gevolgen ervan. Dit derde cahier van 2015 is gewijd aan de reeds zichtbare en mogelijke gevolgen door klimaatverandering. Sombere scenario’s beheersen onze gedachten, kranten, tijdschriften en vele andere publicaties en gesprekken.

Probleem klimaatverandering is katalysator voor innovaties

Klimaatverandering

We constateren al jaren dat buitentemperaturen oplopen, de zeespiegel stijgt en de natuur om ons heen sterk verandert. Toonaangevende Nederlandse wetenschappers in hun specifieke vakgebieden geven een beeld van de meest belangrijke veranderingen en bedreigingen rondom onze samenleving, ons werk en onze toekomst. Zij brengen gezamenlijk de consequenties van de klimaatveranderingen die zich aan het voltrekken zijn in kaart. De druk op regeringen, organisaties en burgers neemt toe om maatregelen te treffen die de ongewenste veranderingen een halt toe roepen en zorgen voor nieuwe energiebronnen en om met meer zorg om te gaan met onze rijkdommen.

Door de nu al op grote schaal plaatsvindende klimaatveranderingen is een invasie van voor ons nog uitheemse dieren en planten begonnen. Diverse onderzoeksteams luiden de noodklok. In het cahier maken de lezers kennis met de vele vormen van klimaatveranderingen, krijgen zij informatie over de stand van zaken en mogelijkheden om het tij nog te keren en worden beelden geschetst van nieuwe kansen voor actieve burgers en organisaties. Meetapparatuur, verstand, onderhandeling en wetgevingen moeten zorgen voor onze de toekomst.

ISBN 978-90-73196-79-7, “Klimaatverandering”, redactie prof. dr. Frank Berendse, e.a., Stichting BWM, 2015, 84 pagina’s. Bestellingen via bestellingen@biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen