W.C. Röntgen ontdekte X-stralen voor onderzoeken

11 december 2015

De Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen, (geboren in Remscheid-Lennep in 1845 en overleden in München in 1923), ontdekte tijdens experimenten X-straling. De wereldwijd gewaardeerde ontdekking van X-stralen vond plaats in Würzburg op 8 november 1895. Hij deed deze vondst, nu inmiddels 120 jaar geleden, in het laboratorium van het Natuurkundig Instituut van de Universiteit Würzburg.

W.C. Röntgen ontdekte X-stralen voor onderzoeken

1e Nobelprijs voor Fysica

In zijn kinderjaren woonde hij in Apeldoorn en gedurende zijn universitaire studie als extraneus aan de Universiteit Utrecht enkele jaren in Utrecht. In 1865 vertrok hij voor verdere studie naar Zwitserland. Na een aantal banen en leerstoelen koos hij in 1888 voor een functie als hoogleraar in Würzburg. Hij experimenteerde met een kathodestraalbuis en onderzocht de bijbehorende kathodestralen, die ongehinderd door zachte materialen gingen.

W.C. Röntgen ontdekte X-stralen voor onderzoeken - 2 W.C. Röntgen ontdekte X-stralen voor onderzoeken - 3 W.C. Röntgen ontdekte X-stralen voor onderzoeken - 4

De door hem na meerdere proeven ontdekte nieuwe straling noemde hij X-straling. Enkele weken na zijn ontdekking van X-straling nam hij een eerste foto van de hand van zijn vrouw. Deze zogenoemde röntgenfoto is wereld bekend geworden. Röntgen beschreef zijn ontdekking in het wetenschappelijke artikel “Über ein neue Art von Strahlen”. In 1901 kreeg hij voor zijn werk de 1e Nobelprijs voor Fysica.


Gerelateerde artikelen