Experimenten met kleur door Goethe en Newton

18 december 2015

De inhoud van de brochure “Goethe und Newton” bespreekt en verklaart de basis van de prismatische kleuren, zoals ze zijn beschreven door Goethe en Newton als resultaat van hun experimenten. Daarbij geeft de auteur van de wetenschappelijke publicatie aan veel profijt te hebben van zijn oorspronkelijke dagelijkse werk als docent aan de Vrije School en zijn uitleg over de kleurenleer van Goethe aan zijn leerlingen. Hij heeft veel geleerd uit vele vragen van leerlingen en zijn antwoorden.

Experimenten met kleur door Goethe en Newton

Goethe und Newton

De behandeling van het hoofdonderwerp start met een gedetailleerde behandeling van het gebruik van een glasprisma door zowel Goethe als Newton om het witte licht te onderzoeken en te beschrijven.
De auteur is een sterke liefhebber van de kleurenleer van Goethe, maar geeft zeker kritische opmerkingen over zijn theorie over licht, kleur, schaduw, waarnemen en beleven. De lezer maakt uitgebreid kennis met bevindingen van het kijken door een prisma tijdens experimenten door Goethe en Newton.

De verrassingen die daarbij te voorschijn komen zijn in kleur afgebeeld. De auteur beschrijft een serie kleurtesten in het deel over additieve en subtractieve kleurmenging van licht. De bevindingen zijn uiterst leerzaam om te weten. Voorts geeft de auteur een wiskundige verklaring over het ontstaan van specifieke kleuren. Voor kleurdeskundigen geeft de brochure een unieke kijk op de theorie van Goethe.

Bestelnr. 1050 (www.waldorfbuch.de), “Goethe und Newton”, Hermann Bauer, Bond der Vrije Waldorfscholen, 2002, 29 pagina’s.


Gerelateerde artikelen