Romeinen leefden in luxe en waren stinkend rijk

25 augustus 2013

Het leven aan de Romeinse goudkust was een leven van rijkdom, luxe en decadentie. Een kleine groep superrijke volwassenen en kinderen leefden 2000 jaar geleden in immense villa’s aan de Golf van Napels. De vruchtbare streek bood deze elite het ideale decor voor een onbezorgd leventje in overvloed aan een kust met geweldige uitzichten en een mild klimaat.

Romeinen leefden in luxe en waren stinkend rijk

Stinkend rijk

Wie rijk was, had een of meer slaven voor diverse taken. Zij werkten in de huishouding en in de landbouw. Een ijzeren voetklem is een stille getuige van de omstandigheden waaronder velen van hen leefden. In een toptentoonstelling in het Museum Het Valkhof Nijmegen zagen de bezoekers meer getuigen uit deze bijzondere periode onder de titel “Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust”. Veel is er bewaard gebleven en gereconstrueerd en aangevuld met realistische 3D-animaties. Uit die periode zagen de bezoekers onder andere muurschilderingen, beelden van brons en marmer en sieraden. Verder zagen zij een unieke reconstructie van een privé bad met een ingenieus warmwatersysteem. Van de naar schatting 50 tot 80 miljoen inwoners van het Romeinse rijk behoorde slechts 1 procent tot de rijke personen. Er was een scherpe tweedeling tussen arm en rijk overal duidelijk zichtbaar in het land. De expositie ging echter alleen over rijkdom van volwassen personen. Voor de jonge bezoekers was er ook aandacht in de vorm van een speciale kindercatalogus met de titel “Stinkend Rijk!”.

De auteurs schreven met enthousiasme een prachtig en uiterst educatief boekje voor gebruik in het onderwijs of gewoon als een handig en informatief boekje voor thuis. Met veel kleurrijke plaatjes, details en korte teksten is de inhoud aantrekkelijk voor jonge personen. De jonge lezers zien hoe de rijken leefden en in welke huizen. Maar eerst maken ze kennis met enkele rijke personen. De openbare toiletten en de snackbar zagen er toen wel heel anders uit. Ook komen zij veel te weten over het leven van de slaven en de gladiatoren. De villa’s aan de Golf van Napels waren het toneel van luxe en decadentie met een geweldige imposante en mooie inrichting. Aan alles was gedacht en aangevuld met marmeren vazen, bronzen tafels en kunst op de muur, vloer en het plafond. Een heel leuk boekje voor scholieren en docenten.

ISBN 978-90-6829-092-9, “Stinkend rijk”, Susanna Piras en Odette Straten, Museum Het Valkhof Nijmegen, 2008, 49 pagina’s.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, NL-6511 TB Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl.


Gerelateerde artikelen