Beroemde foto's van Weegee te zien in de Ludwig Galerie

11 augustus 2013

In de serie thematentoonstellingen waarin de fotografie als onderwerp centraal staat toont het museum Ludwig Galerie in Slot Oberhausen de expositie “WEEGEE - The Famous” met vele foto’s van de beroemde in Polen geboren Amerikaanse fotograaf Arthur Fellig (1899-1968).

Beroemde foto's van Weegee te zien in de Ludwig Galerie

Unieke persfoto's van fotograaf Weegee

Zelfbewust is gekozen voor de artiestennaam WEEGEE - The Famous, waarmee hij naam maakte in de Amerikaanse fotografie in de jaren ’30 tot ’50 van de vorige eeuw. Hij werd beroemd door zijn nachtelijke foto’s van grote branden, ongevallen, moorden, alsmede van zijn observaties van daklozen. Met zijn familie kwam hij in 1910 aan in Amerika.

Al snel werkte hij als hulpje in de donkere kamer en begon in de 30-er jaren als zelfstandig persfotograaf en in 1938 mocht hij als één van de weinigen een politieportofoon gebruiken voor zijn werkzaamheden. In zijn auto bevond zich een kleine donkere kamer voor een snelle afdruk van zijn persfoto’s. Zijn eerste boek verscheen in het jaar 1945 onder de titel Naked City, dat twee jaar later in de filmstudio van Hollywood werd verfilmd. In de begin 60-er jaren gebruikt hij zijn zelf ontwikkelde Weegeescope voor het realiseren van zijn fotografische karikaturen.

Tot en met 8 september 2013 laat het museum aan de hand van zo’n 100 foto’s de veelzijdigheid van WEEGEE bezoekers en liefhebbers van fotografie ervaren en beleven. Hij noemde zijn eerste expositie “Murder is my business”. Naast de soms gruwelijke beelden van moordpartijen en zware ongevallen tonen de samenstellers van de foto-expositie ook plaatjes van sterren, kunstenaars en beroemdheden, zoals foto’s van Salvador Dalí, Andy Warhol en Jackie Kennedy.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de


Gerelateerde artikelen