Ruimtelijke visuele perceptie en het reageren op beweging

4 juni 2016

Het boek “Visual Space Perception and Action” verscheen als een speciale uitgave van het internationale tijdschrift Visual Cognition. Het bevat 12 wetenschappelijke bijdragen uit het vak Visuele Perceptie geschreven door toonaangevende wetenschappers en specialisten. Het redactieteam van 3 universitaire vakspecialisten heeft de 12 bijdragen geselecteerd uit een rijk aanbod van verhandelingen, lezingen en resultaten uit onderzoek en experimenten op het vlak van visuele waarneming.

Ruimtelijke visuele perceptie en het reageren op beweging

Visual Space Perception and Action

Voorafgaand schreven zij een introductie op de onderzoeken en de wetenschappers. Het zien staat als een zintuiglijke activiteit niet alleen in de wereld, maar maakt deel uit van een gecompliceerd en fascinerend werkend totaal optisch en neuraal systeem. In de evolutie heeft het zien, net als onze andere zintuigen zich ontwikkeld tot een belangrijk instrument om zich staande te houden in de wereld om ons heen. In het perceptuele proces en het op basis van onze visuele waarneming uitvoeren van activiteiten speelt het zien een cruciale rol en vooral bij driedimensionale waarneming, het ruimtelijk waarnemen.

Elke bijdrage introduceert nieuwe concepten en ideeën die verklaren hoe de visuele ruimte wordt opgebouwd met oogbewegingen en wordt ervaren. Nieuw opgedane kennis is vooral verkregen door ervaring met experimenten met proefpersonen. Een trefwoordenregister sluiten het universitaire boek af.

ISBN 978-1-138-87800-6, “Visual Space Perception and Action”, Jochen Müsseler, A.H.C. van der Heijden en Dirk Kerzel, Psychology Press, 2015, 432 pagina’s.