Schilder Max Ernst was een pionier van het surrealisme

10 september 2013

Kunstschilder en inspirator van moderne kunst Max Ernst (1891-1976) begon zijn carrière als Dadaist in Keulen. Hij werd geboren in Brühl bij Keulen en besloot op jonge leeftijd om kunstschilder te worden. In 1918 trouwde hij met Luise Straus.

Schilder Max Ernst was een pionier van het surrealisme

Max Ernst - Retrospektive

Hij was onder andere bevriend met Hans Arp, Lyonel Feininger en Paul en Gala Éluard. In 1922 vestigde hij zich in Parijs, alwaar hij zich al snel ontwikkelde als één van de pioniers van het surrealisme. In 1941 op de vlucht naar Amerika en in 1950 huurt hij een atelier in Parijs. Zijn bekendheid neemt toe en hij ontvangt diverse prijzen voor zijn vernieuwende kunst. Met een exemplarische keuze van meer dan 160 schilderijen, collages, tekeningen, sculpturen en grafisch werk, die alle aspecten van zijn oeuvre omvat, presenteerde de grote Max-Ernst Retrospectief in de Fondation Beyeler, Baselstrasse 101, CH-4125 Riehen/Basel, aan de hand van talrijke hoofdwerken uit alle fasen van zijn ontwikkeling als internationaal kunstenaar. De bezoekers van de eerste omvangrijke expositie in Zwitserland van het werk van Max Ernst maakten kennis met fantastische en spraakmakende ontwerpen. Voor vele liefhebbers van surrealistische kunst en in het bijzonder van het werk van Max Ernst is bij de expositie een prachtig kunstboek over het leven en werk van Ernst verschenen. Veel kunstcritici en -deskundigen geven zeer interessante beschrijvingen over het ontstaan van zijn ruime belangstelling voor kunst en de uiteindelijke opbouw van een geweldig oeuvre. Ook zijn relaties tot andere kunstenaars is in beeld gebracht en het boek bevat een schat aan afbeeldingen.

ISBN 978-3-7757-3446-2, “Max Ernst - Retrospektive”, Werner Spies en Julia Drost, Hatje Cantz Verlag, 2013, 352 pagina’s.


Gerelateerde artikelen