Selman Abraham Waksman (1888-1973)

31 maart 2017

De in Oekraïne geboren Amerikaans biochemicus en microbioloog Selman Abraham Waksman (1888-1973) heeft met zijn onderzoeken en werkzaamheden in de biochemie en microbiologie meer dan 20 verschillende antibiotica ontdekt. Voor zijn ontdekking van streptomycine werd hem de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde toegekend en uitgereikt.

Selman Abraham Waksman (1888-1973)

Selman Waksman ontving de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde

Na het verkrijgen van het diploma voor zijn opleiding aan het Vijfde Gymnasium in Odessa wilde hij studeren aan de universiteit. Door zijn joodse achtergrond werd hij niet toegelaten en besloot hij in 1910 om te emigreren naar familie in de Verenigde Staten. Zes jaar later kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Zijn oorspronkelijke voornaam van Zolman veranderde hij in Selman.

Waksman studeerde landbouwkunde aan de universiteit van New Brunswick. In 1915 studeerde hij af als bachelor en verkreeg hij na een vervolgstudie een jaar later zijn masterdiploma. In 1918 voltooide hij nog een universitaire studie in de filosofie aan de Universiteit Berkeley. Na het voltooien van zijn studies werkte hij als wetenschapper aan de Rutges-Universiteit in New Brunswick en ontdekte veel antibiotica. De Nobelprijs werd 65 jaar geleden in 1952 uitgereikt aan hem.


Gerelateerde artikelen