Spel met optische illusies en andere visuele fenomenen

18 juli 2013

Vanuit een rijke ervaring met het vinden en bundelen van optische illusies en vele andere merkwaardige fenomenen is door Paul M. Baars een prachtig boek gemaakt en op een bijzonder aantrekkelijke manier samengesteld met de mooiste optische en visuele illusies. Het is een juweel van een vermakelijk, onderhoudend, inspirerend, fascinerend, boeiend en allesomvattend plaatjesboek geworden!

Spel met optische illusies en andere visuele fenomenen

For our Eyes only

Het voorwoord is geschreven door Joost Elffers, eveneens auteur en samensteller van boeken op het gebied van zien en waarnemen, waaronder de onderwerpen anamorfosen en tangram. “Bijna iedereen denkt dat datgene wat hij of zij ziet, de werkelijk is” schrijft hij in zijn bijdrage. Met de inhoud van het boek krijgen wij tijdens het kijken naar al die mooie plaatjes daarvan een geheel andere voorstelling. Paul Baars verdeelde de grote diversiteit aan onderwerpen in zeven hoofdstukken, zoals het “Perspectief in de Oudheid”, “Onmogelijke figuren en constructies”, “Omkeerplaatjes”, “Mathematische patronen”, “Geometrische illusies”, “Nabeeldeffecten” en “Bewegingen”. Elk hoofdonderwerp is ruim toegelicht in een aantrekkelijke inleiding en uitleg over het specifieke visuele bedrog van ons zien en waarnemen.

Alle vormen van bedrog van onze visuele waarnemingen vanaf de eerste prehistorische tekeningen tot en met de modernste digitale ontwerp- en tekenmethoden komen aan bod en zijn helder verklaard. Alle platen zijn zo groot mogelijk afgedrukt en waar nodig extra gedetailleerd weergegeven. De ontwerper van het boek presenteert op meerdere plaatsen uitvouwbare bladzijden om het kunstwerk volledig af te beelden of om een groep aan kunstwerken te presenteren, zoals de bijzonder geconstrueerde strandanamorfosen van Nico Laan, de merkwaardige menselijke figuren van Guiseppe Arcimboldo en natuurlijk een afbeelding van de lange Metamorfose II van Maurits C. Escher.

Paul Baars heeft samen met medewerker Robert Stevens kunstwerken van ondermeer Jeroen Henneman, Salvador Dalí, Sandro Del-Prete, Oscar Reutersvärd, Jos de Mey, István Orosz, Akiyoshi Kitaoka, Hans Kuiper, Peter Raedschelders, David Macdonald, Scott Kim en Monika Buch voor het kunstboek geselecteerd. Een prachtig gebonden boek voor elke liefhebber van visuele illusies en voor elke docent en student van de opleidingen aan de Kunstacademie. Ook een zeer waardevolle publicatie om bij speciale gelegenheden, presentaties en jubilea kado te doen. Exemplaren voor deze B2B publicatie zijn te leveren via de Nederlandse Stichting voor Waarneming & Holografie, nieuwsbrief Optische Fenomenen.

“For our Eyes only”, Paul M. Baars, Joost Elffers Books, 2013, 320 pagina’s, speciale gebonden uitgave. De Nederlandse uitgave is volledig uitverkocht. Van dit prachtige boek verschenen inmiddels 2 Engelse edities en een Duitse editie. De Duitse editie is te koop via de OF webshop.