Kunst van het bedriegen bij onze visuele waarneming

12 januari 2013

Optische illusies intrigeren onze hersenen en zijn tevens een lust voor onze ogen. In een nieuw boek presenteren de samenstellers in samenwerking met een groot aantal kunstenaars de kunst van het misleiden en bedriegen door afbeeldingen op schilderijen, tekeningen en foto’s.

Kunst van het bedriegen bij onze visuele waarneming

Art of Illusion

De kijkers trachten de visuele verschuivingen en bewegingen in het beeld waar te nemen in het tweedimensionale plaatje en kunnen zich nauwelijks voorstellen dat een ogenschijnlijk stilstaande voorstelling zo kan zorgen voor een verrassend visueel effect. Zelfs de meest eenvoudige optische illusie zorgt voor spectaculaire ervaringen bij de eerste kennismaking. Misleidingen van de hersenen in combinatie met onze visuele perceptie is een kunststroming geworden, namelijk de wereld van onmogelijke figuren en optische illusies.

Het werk van internationaal erkende kunstenaars als Rafal Olbinski, Rob Gonsalves, Octavio Ocampo, Jos de Mey, David Macdonald, Gene Levine, Sandro Del-Prete, Scott Kim, István Orosz, Dick Termes en M.C. Escher is opgenomen en toegelicht in dit goed verzorgde boek. Het boek bevat voorts van meerdere artiesten hun mooiste werken. Het werk van Rob Gonsalves is van zeer hoge kwaliteit en verrast elke kijker. Het bedrog valt soms niet direct op, maar bij nader onderzoek van de voorstelling is de ontdekking des te verrassender.

De samenstellers en uitgever hebben deze fascinerende uitgave speciaal ontworpen ter herinnering aan de Belgische schilder van onmogelijke figuren Jos de Mey (1928-2007). Zijn werken zijn geliefde objecten voor verzamelaars en worden bewonderd tijdens exposities.

ISBN 978-1-936140-71-8, “The Art of the Illusion”, Brad Honey-cutt en Terry Stickels, Imagine Book, 2012, 224 pagina’s


Gerelateerde artikelen