Spelen met geometrische 3dimensionale constructies

31 mei 2016

De ruimtemeetkunde is een belangrijk onderdeel in het schoolvak en onderzoeksvlak wiskunde op diverse educatieve en onderzoekniveaus. Met de inhoud van het tijdschrift “Mathematik lehren” wordt ingegaan op geometrische en ruimtelijke figuren, objecten, lichamen en constructies. Het educatieve tijdschrift geeft informatie over het werken met objecten in de hand of virtueel op een computerscherm.

Spelen met geometrische 3dimensionale constructies

Mathematik lehren 190

Daarbij staat centraal het overbrengen van het ruimtelijk voorstellingsvermogen en is er aandacht voor de relatie tussen geometrie en algebra/analyse en de bijdragen van de nieuwe digitale technologieën (3D-TV en 3D-printen). Met de bijlage MatheWelt is het mogelijk om vanuit de gegeven informaties en instructies te experimenteren en zelf pop-up objecten te bouwen en zich in symmetrie-eigenschappen te verdiepen. De presentatie van een wereld op het platte vlak naar een wereld van het ruimtelijk inzicht is het doel van de samenstellers en auteurs van de artikelen.

In de eerste bijdragen gaat het over inleidingen in de 3D voorstellingen van geometrische objecten, een spel met elastieken en doosjes, spelen met dobbelstenen, 3D-printen en over het gebruik van GeoGebra3D. Er is gespeeld met uitsnijdingen in kubussen, kogels en kegels (met speciale aandacht voor de bekende Kubuswoningen), met Platonische en Archimedische lichamen, 3D-anaglyfen plaatjes, kledingbeugels en nog veel meer in de prachtige educatieve uitgave.

“Mathematik lehren 190”, Jürgen Roth en Hans-Georg Weigand, Friedrich Verlag, 2015, 51 pagina’s theorie en een 16 pagina’s werkboek (58190+1849021), 3D-bril.


Gerelateerde artikelen