Spelen met optische illusies leert ons beter waarnemen

27 januari 2014

Trappen, die voortdurend omhoog gaan en uiteindelijk toch weer bij het begin eindigen? Een jonge vrouw, die gelijktijdig is afgebeeld als haar grootmoeder? Kunnen we onze ogen werkelijk vertrouwen?

Spelen met optische illusies leert ons beter waarnemen

Optische Täuschungen

Ook in de nieuwste druk van een bekend boek worden lezers en kijkers echt voor de gek gehouden met heel veel raadsels, oefeningen en experimenten rondom het fascinerende spel met onze visuele waarneming. Meer dan 200 afbeeldingen bewijzen dat onze eerste beeldindruk dikwijls bedriegt. Auteur Daniel Picon heeft een schat aan informatie uit de wereld van de optische fenomenen verzameld en gegroepeerd op basis van soort en werking bij de kijkers. Vanuit de klassieke optische illusies zijn er vele varianten ontstaan met een kunstzinnige uitstraling. Soms ontstaan illusies zomaar in de praktijk of door toeval. Met gebruikmaking van moderne software is het mogelijk om ingewikkelde patronen te ontwerpen, die onze ogen onmiddellijk laten trillen. Het experimentenboek geeft daarvan vele voorbeelden. Telkens is elke vorm van een illusie of visueel verschijnsel toegelicht of wordt een vraag gesteld. De antwoorden op alle vragen zijn verzameld in een geïllustreerde bijlage. Voor experimenten met illusies bevat het boek illusies op zes stevige kaarten en het spel met interferentie en bewegingseffecten is mogelijk door twee transparanten. Door de uitvoering van het boek als ringband is deze uitgave zeer geschikt voor gebruik in het onderwijs en voor demonstraties tijdens bijvoorbeeld open dagen. Een boek dat hoort in elk educatief schoollespakket en in elke schoolbibliotheek. Te koop via de OF webshop.

ISBN 978-3-8480-0105-7, “Optische Täuschungen”, Daniel Picon, Tandem Verlag, 2012, 183 pagina’s en 8 experimenteerkaarten.


Gerelateerde artikelen