Speuren naar sporen door forensische geneeskunde

4 oktober 2016

In kranten, tijdschriften, tv-rubrieken en in meerdere tv-series worden we vrijwel dagelijks geconfronteerd en geïnformeerd over het fenomeen forensisch onderzoek. Het is van belang dat elk onverwacht, plotseling, niet-natuurlijk of niet direct te verklaren overlijden grondig onderzocht wordt. Een scala van menselijke, medische en juridische factoren en hun gevolgtrekkingen moet met zorg overwogen worden.

Speuren naar sporen door forensische geneeskunde

Speuren naar Sporen

Eén van de verantwoordelijke taken van een forensisch arts is het verrichten van de lijkschouw. We zitten dan midden in de forensische geneeskunde, ook veelal genoemd gerechtelijke geneeskunde. In het cahier “Speuren naar Sporen” komen de facetten van de gerechtelijke geneeskunde en andere biomedische wetenschappen aan de orde.

De inhoud van dit voorlichtende boekje biedt de lezer een beknopt, maar volledig overzicht van biomedische onderzoek dat bijdraagt aan de oplossing van misdrijven en een ‘zuivere rechtsgang’. Meerdere experts geven door teksten en illustraties hun visie en ervaring over de onderdelen van het forensisch onderzoek. Begrippen als pathologie, toxicologie, genetica en lijkschouw komen uitgebreid aan de orde. Een leerzaam boekje voor thuis en school.

Speuren naar sporen door forensische geneeskunde - 2
Schrijver en arts Conan Doyle en zijn schepping Sherlock Holmes, een super sporen speurneus op een postzegel.

ISBN 978-90-73196-56-8, “Speuren naar Sporen”, Pieter Bol, e.a., Stichting BWM, 2009, 80 pagina’s.

Het cahier “Speuren naar Sporen” is een uitgave van Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM). Voor informatie en bestellingen bwm@nwo.nl.


Gerelateerde artikelen