Stereofotografie levert leuke beelden in driedimensies op

24 november 2016

De derde uitgave van Stereoscopy in 2016 bevat onder andere een promotie-artikel over het aanstaande ISU World Congress 2017 in Irvine (California), dat plaatsvindt als 21e wereldcongres van 8-14 augustus. Een week later is op 21 augustus 2017 een volledige zonsverduistering te ervaren en te bewonderen. Naast de diverse tips voor het realiseren van stereoscopische foto’s met innovatieve hulpmaterialen, bevat de uitgave van de ISU een uitvoerige terugblik op het leven en werk van de Nederlandse 3D-fotograaf Hugo de Wijs (1933-2016).

Stereofotografie levert leuke beelden in driedimensies op

3D-Bulletin 206

Het blad eindigt met een rapporta-ge over het driedimensionale fotowerk in de anaglyfentechniek van de Oostenrijkse fotograaf Horst Stasny. Op de cover van Stereoscopy (3-2016) is een 3D foto van hem afgebeeld en het artikel bevat enkele prikkelende foto’s in anaglyfentechniek.

De Nederlandse Vereniging voor Stereo-fotografie geeft onder leiding van Dennis Boersma driemaal per jaar het 3D-Bulletin uit. Nummer 206 van jaargang 2016 heeft naast een aantal pagina’s met nieuws over activiteiten van de 3D-vereniging een aantal 3D-stereofoto’s, een rapportage over het maken van een serie plaatjes voor 3D-projectie en een geïllustreerd verslag over het 3D congres 2016 in Weimar.

Stereofotografie levert leuke beelden in driedimensies op - 2

Ook in deze uitgave is er aandacht voor het werk van Hugo de Wijs. Enkele leden brengen leuke hebbedingetjes voor het extra genieten van stereoplaatjes op het scherm van de smartphone. Uitgebreid worden lezers geïnformeerd over de ontwikkelingen in de werelden van virtual & augmented reality (VR en AR). Pieter van Hout geeft op heldere en onderhoudende wijze en geïllustreerd met duidelijke tekeningen en foto’s de grondbeginselen van VR- en AR-technieken en -methoden.

Het eerste artikel maakt deel uit van de reeks Mono & Stereoscopie in een 360° reële en virtuele omgeving. Het 3D-Bulletin 206 eindigt met een aanbeveling om bij projecties in stereoscopie het beeld uit het schijnraam te laten treden en een fotorapportage van gedigitaliseerde stereodia’s van een reis naar Mexico van Harry zur Kleinsmiede.


Gerelateerde artikelen