Studieresultaten onderzoek bij visuele vormherkenning

16 december 2016

Het indirect en periferisch zien, die delen van onze visuele waarneming waarmee wij niet bewust kijken, zijn belangrijke onderdelen van onze ‘totale’ waarneming. Deze vorm van visuele waarneming verloopt in de praktijk geheel onbewust. Het ontbreken van het periferisch zien kunnen we met een eenvoudige test zelf ervaren, wanneer we met een oog door een kartonnen buisje kijken.

Studieresultaten onderzoek bij visuele vormherkenning

Indirektes Sehen

Hoe we dit fenomeen in ons kijk- en waarneemproces ervaren en beter kunnen begrijpen wordt uitgebreid besproken in het studieboek “Indirektes Sehen” met hulp van experimenten, theoretische en praktische benaderingen. In het boek worden experimenten met elementaire waarnemingen van vormen beschreven, hersenfuncties voor het indirect zien besproken en het waarnemingsproces is mathematisch beschreven.

Naast de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek biedt de inhoud tevens een wetenschappelijke terugblik in de geschiedenis van de afgelopen 200 jaar aan onderzoek naar het functioneren van het volledige waarnemingsproces. De inhoud kwam mede tot stand door samenwerking met collega onderzoekers en het verwerken van de resultaten van een jarenlang systematisch onderzoek.

Veelvuldig werd gebruik gemaakt van het onderzoeken van waarnemingen van cijfers en letters in plaats van beelden en voorwerpen. Het eerste hoofdstuk geeft een interessant beeld van de historische omvang van het onderzoek. Een referentieboek voor wetenschappers.

ISBN 978-3-8017-1664-6, “Indirektes Sehen”, Hans Strasburger, Hogrefe-Verlag, 2003, 296 pagina’s.


Gerelateerde artikelen