Studieboek oogheelkunde voor artsen en specialisten

1 november 2016

Voor studenten en docenten oogheelkunde is van het studie- en referentieboek onder de titel “Auge-Brille-Refraktion” een 5e uitgebreidere druk verschenen. De heldere en compacte beschrijvingen van de vele theoretische onderdelen en de praktische benaderingen van oogmetingen met optische instrumenten en hulpmiddelen uit het vakgebied Oogheelkunde staan borg voor dit gewaardeerde leerboek. Het boek bevat voor de eigenaar ervan een toegangscode voor het gebruik van extra studiemateriaal op internet en het gebruik van die informatie op de gebruikelijke digitale media.

Studieboek oogheelkunde voor artsen en specialisten

Auge - Brille - Refraktion

Het rijk geïllustreerde studieboek bevat alle noodzakelijke leerstof voor diepgaande vakstudie in de Oogheelkunde en is verdeeld over vijf hoofdstukken, sluit af met een zesde hoofdstuk over specifieke praktische onderwerpen, een uitgebreide literatuurlijst en een trefwoordenregister. In een inleiding geeft één van de auteurs een beeld van de belangrijkste kenmerken van de oogheelkunde, zoals de opbouw en werking van het oog, de fysiologische optica, de oogheelkundige optica, oogafwijkingen en diagnostische onderzoekingen. Bijzondere aandacht is er voor refractiemetingen met de objectieve en subjectieve refractiemethoden.

Bij de objectieve methode wordt de oogsterkte bepaald met hulp van een autorefractor of skiascoop en bij de subjectieve methode worden eenvoudige optische hulpmiddelen gebruikt en kijken de patiënten naar gedefinieerde letters, cijfers of figuren. De behandeling is systematisch met korte en praktisch gerichte teksten en sluit door aanvullende leerstof volledig aan op examenprogramma’s op het gebied van de moderne oogheelkundige opleidingen.

Studieboek oogheelkunde voor artsen en specialisten - 2 Studieboek oogheelkunde voor artsen en specialisten - 3 Studieboek oogheelkunde voor artsen en specialisten - 4
Het regelmatig onderzoeken van de oogsterkte is een onderdeel van onze oogheelkundige.

In het gedeelte met diverse onderwerpen behandelt het boek onderwerpen als aanvullende oogheelkundige test- en onderzoeksmethoden, het vaststellen van het zien van kleuren en het testen van het zien van 3D beelden. Ook voor het Nederlandse taalgebied, het gebruik bij oogheelkundige opleidingen en nascholingen voor oogartsen en -specialisten en optometristen een interessant en specialistisch studie- en referentieboek.

ISBN 978-3-13-139555-9, “Auge - Brille - Refraktion”, Bernhard Lachenmayr, Dieter Friedburg en Annemarie Buser, Thieme Verlag, 2016, 5e oplage, 182 pagina’s.


Gerelateerde artikelen