Themapostzegels zorgen voor fascinatie en inspiratie (1)

22 mei 2017

Het verzamelen van postzegels is al een eeuwenoude hobby voor zowel kinderen als voor ouderen. Het waren vooral de ouderen, die postzegels verzamelden om daar later veel geld mee te verdienen. Het is velen gelukt om met een verzameling postzegels en poststukken rijk te worden. De tijd van dit geluk ligt voor velen van ons al ver achter ons. Het aantal personen met een verzamelwens is bovendien sterk gereduceerd. Maar de vraagprijzen voor oudere zegels van bepaalde landen zijn wel sterk gestegen door onder andere het gebrek aan voldoende aanbod. Waar geen problemen ontstaan in de leverbaarheid is bij de uitgiften van nieuwe postzegels.

Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (1)

Het verzamelen van postzegels brengt kennis en vriendschap

Meerdere postadministraties van landen geven per jaar namelijk een veelheid aan nieuwe postzegels uit, waarvoor vaak ook forse bedragen betaald moeten worden. Al zijn dat bedragen voor frankering van de te verzenden poststukken, stijgen de tarieven naar ontoelaatbare hoogten en moeten verzamelaars flinke bedragen aan deze postadministraties betalen. En dan is het nog maar de vraag of de postzegels nog wel voldoende aantrekkelijk zijn om ze telkens maar weer in de verzameling op te nemen. Het aantal vaste afnemers loopt terug en er zijn steeds minder leden bij de postzegelverenigingen.

Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (1) - 2 Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (1) - 3
Afb. 1 Een postzegel uit het land Georgië voor het verzamelen in het thema Camouflage.Afb. 2 Een postzegel uit een blokje van vier uit het land Kosovo in het thema Oog & Blindheid.Afb. 3 Een postzegel uit het koninkrijk Engeland voor het verzamelen in het thema Foto & Film.

Toch is het verzamelen van postzegels nog altijd een boeiende en leerzame bezigheid voor vele jonge en oudere verzamelaars. Eén maal een postzegelverzamelaar is bijna voor altijd een filatelist. Het kiezen van het juiste moment van heroriëntatie om de uitgaven van abonnementen te reduceren of om bijvoorbeeld niet meer afhankelijk te zijn van het uitgiftebeleid van landen is lastig, maar voor velen onontkoombaar. De hobby moet wel betaalbaar blijven.


Gerelateerde artikelen