Themapostzegels zorgen voor fascinatie en inspiratie (2)

23 mei 2017

Het thematisch verzamelen is aanzienlijk minder kostbaar en is niet afhankelijk van de golf aan frankeergeldige postzegels. Bij het kiezen voor het verzamelen van de zogenoemde thematische postzegels is het mogelijk om de financiële uitgaven te beperken en daarmee toch veel plezier en spanning te beleven aan het zoeken naar nieuwe uitgiften of via enig speurwerk de thematische collectie aan te vullen met de reeds verschenen postzegels. Veel geduld en beheersing zijn daarbij wel gewenst om de financiële uitgaven te beperken en om te zetten in de financiële mogelijkheden.

Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (2)

Het verzamelen van postzegels brengt kennis en vriendschap

Geen druk van buitenaf door zendingen vanuit abonnementen bij de handelaren of bij de postadministraties. Is er even geen ruimte in de financiën voor het aankopen van nieuw verschenen postzegels of van door de handelaar aangeboden specifieke postzegels in het thematische gebied, dan kan men tijd besteden aan het ordenen van de collectie. Het op deze wijze kiezen voor het verzamelen van postzegels is een financieel veilige methode om daarmee optimaal te kunnen genieten van de vele prachtige postzegels uit het zelf gekozen themagebied.

Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de eventuele latere beschikbaarheid van de niet aangeschafte zegels, of met een iets hogere vraagprijs van de handelaar of collega verzamelaar. In de wereld van de filatelie zijn er vele themagebieden en gerelateerde specifieke onderwerpen algemeen bekend en erkend door verzamelaars en verenigingen. Ook de handelaren bieden lijsten aan met thema’s waaruit de verzamelaars kunnen kiezen om postzegelcollecties waardevol en actueel te houden. In de thematische postzegelcollecties van de Nederlandse Stichting voor Waarneming & Holografie worden onder andere postzegels met de onderwerpen als zien en waarnemen, visuele en optische illusies, onmogelijke figuren, 3D-beeldtechnieken, kleur, film en fotografie, op-art en het werk van een aantal wetenschappers en kunstenaars, zoals van Dalí, Newton, Huygens, Freud en Goethe.

Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (2) - 2 Themapostzegels zorgen  voor fascinatie en inspiratie (2) - 3
Afb. 4 Een postzegel uit het land Israël voor het verzamelen in het thema Verrekijkers.Afb. 5 Een voorbeeld van een optische illusie op postzegels.Afb. 6 Een voorbeeld van een postzegel met de thema's Kleurenleer en Goethe.

Deelonderwerpen als optica, microscopie, telescopen, verrekijkers en vergrootglazen behoren eveneens tot de interessegebieden bij het verzamelen van thematisch postzegels en in zeer beperkte mate van bijbehorende poststukken. Door het op deze wijze verzamelen van nieuwe en reeds verschenen postzegels krijgt het onderwerp veel meer diepgang en gaat de verzamelaar zich verder verdiepen in het specifieke onderwerp. Een jubileum of herdenking of een bijzondere gebeurtenis is dan ook een speciaal aandachtspunt bij het lezen van de bekende postzegelbladen of bij het bezoeken van de handelaren, verzamelbeurzen of verenigingsavonden.

Meerdere thematische verzamelaars schrijven teksten bij hun verzameling en zijn dan trots op het resultaat. Verzamelen van postzegels is fascinerend en boeiend. De afgebeelde postzegels bij dit artikel zijn recent verschenen uitgaven. Voor de startende verzamelaar is 3D-filatelie een aantrekkelijke keuze, vanwege het nu nog geringe aanbod en de prachtige variatie in de afbeeldingen en productiemethoden heeft de Stichting speciale aanbiedingen samengesteld. Raadpleeg onze site.


Gerelateerde artikelen