Theorie van het licht vormt basis voor toegepaste optica

1 november 2016

Het universitaire studieboek “Lectures on Light” slaat met de geboden leerstof een brug tussen de quantummechanica en de moderne optica en alle wetenschappelijke toepassingen van licht. Het vak quantumoptica, voorheen ook wel quantumelektronica genaamd, als deelgebied van de fysica, richt zich op onderzoek en beschrijven van de wisselwerking tussen licht en materie. Om in de quantumoptica en niet-lineaire optica genoemde wisselwerking te kunnen bestuderen is uitgebreide kennis over de quantummechanica, de moderne optica en andere vormen van het toepassen van licht vereist.

Theorie van het licht vormt basis voor toegepaste optica

Lectures on Light

Daarbij wordt gebruik gemaakt van het principe van de zogenoemde dichtheidsmatrix. De inhoud van dit universitaire studieboek is onder andere gebaseerd op de ervaringen van docenten en de beschikbare dictaten en eerdere beschrijvingen van universitaire docenten. Het boek is geschikt voor gebruik in meerdere vakken waarin het gebruik van licht in allerlei vormen en aspecten aan de orde komt. De auteur geeft de leerstof in zeven hoofdstukken. Basiskennis over klassieke optica, quantummechanica en moderne optica is vereist.

Het licht wordt in het algemeen beschreven als een elektromagnetische golfbeweging. In de quantumoptica wordt de wisselwerking tussen licht en materie echter op atomair niveau beschreven. Het licht is opgebouwd uit gestuurde fotonen en wordt daardoor in de quantumoptica beschouwd als een elektromagnetisch golfverschijnsel. Als ideale lichtbron bij experimenten wordt een laserlichtbron gebruikt vanwege coherente en het monochromatisch licht. Een uitgebreid trefwoordenregister sluit dit hoogwaardige studieboek af.

ISBN 978-0-19-875745-0, “Lectures on Light”, Stephen C. Rand, Oxford University Press, 2016, 2e editie, 380 pagina’s.


Gerelateerde artikelen