Tijdschriften over moderne kunst met een visuele illusie

21 december 2013

Het gebruik van een illusionistische afbeelding op de titelzijde van tijdschriften laat elke uitgave op een bijzondere wijze stralen en maakt van deze uitgave direct een collectorsitem voor de verzamelaars van dit thema op gedrukte media.

Tijdschriften over moderne kunst met een visuele illusie

Metropolis M

Op twee uitgaven van het bekende kunsttijdschrift Metropolis M, het tijdschrift over hedendaagse kunst, prijkt telkens een optische illusie. Op Metropolis M 1-2010 heeft de ontwerper van de titelpagina gebruik gemaakt van het bekende roterende slangenmotief van de Japanse professor in de psychologie en kunstenaar Akiyoshi Kitaoka. Dit wereldberoemde kinetische motief is altijd een geweldige bron van inspiratie. Dankzij de zeer interessante inhoud van het kunsttijdschrift is dit collectorsitem extra waardevol voor de collectie.

Tijdschriften over moderne kunst met een visuele illusie - 2

Recent verscheen Metropolis M 3-2013 eveneens met een bijzonder ontwerp op de titelzijde. Op deze uitgave heeft de ontwerper gekozen voor het verwerken van een ontwerp van de beroemde Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely in de opmaak voor de titelpagina van het kunstmagazine over hedendaagse kunst. Victor Vasarely behoort tot de groep kunstenaars van het eerste uur, die aan het begin van de 60-er jaren van de vorige eeuw werkten aan de ontwikkeling van een nieuwe vorm van bewegende kunst, optische kunst, in het algemeen op-art genoemd. Centraal op de titelpagina is in de zwart/wit voorstelling door het toepassen van een bepaalde ontwerptechniek een gezicht te zien. Victor Vasarely had de kennis en ervaring om te spelen met onze visuele waarneming en was in staat om door eenvoudige strepen, golven en rondingen nieuwe voorstellingen te realiseren. Ook deze uitgave van Metropolis M heeft onder andere door de bijzondere titelpagina een speciale waarde voor verzamelaars. Deze uitgave bevat bovendien een forse kunstbijdrage over de Biënnale van Venetië, een informatief artikel over de Onderzeebootloods in Rotterdam, een rapportage over jonge kunstenaars in het huidige Rusland en de bijdrage van kunst aan de economie. Voor info www.metropolism.com.


Gerelateerde artikelen