Van letters, cijfers en tekens en het realiseren van boeken

29 augustus 2016

Speciaal ter gelegenheid van de IBRA te Essen verscheen bij de Duitse Bond van Filatelisten de brochure “Van letters tot boeken”. In 12 hoofdstukken wordt het complete proces van het realiseren van een boek aan de hand van postzegels en leerzame toelichtingen en afbeeldingen uitvoerig weergegeven. Dit geweldige initiatief voor in eerste instantie de jonge postzegelverzamelaar mag er zijn en zal na lezen door niet-verzamelaars mogelijk aanleiding geven om ook te starten met het verzamelen van postzegels over dit specifieke onderwerp of elk eigen gekozen verzamelthema.

Van letters, cijfers en tekens en het realiseren van boeken

Bund Deutscher Philatelisten e.V.

Alle vormen van techniek in het drukkersvak zijn behandeld. En er is natuurlijk bijzondere aandacht voor het ontstaan van de boekdrukkunst. De eerste rotstekeningen en de hiëroglyfen van de Egyptenaren worden beschouwd als één van de eerste communicatievormen. Dan volgen er de kleiplaten en vele bewerkte stenen. Dankzij de eerste papyrusrollen werd er zelfs veel voor het nageslacht op papier gezet.

Daarna volgt er een lange periode van het schrijven op papier en worden er dikke boeken samengesteld. In het Chinese Rijk was er ruim 1000 jaar geleden al een vorm van boekdrukkunst. Het was Johannes Gutenberg die in de 15e eeuw zorgde voor een revolutie in de grafische wereld. De eerste drukmachines werden vervaardigd en het drukwerk nam de plaats in van geschreven boeken. Alle teksten zijn ruim geïllustreerd door mooie postzegels uit het thema Druk & Papier.

Bund Deutscher Philatelisten e.V., Alt Riethagen 15, D-29693 Hodenhagen.


Gerelateerde artikelen