Verborgen afbeeldingen in unieke anamorfosen

25 november 2013

Als grafisch kunstenaar en regisseur van tekenfilms heeft Istvan Orosz inmiddels een grote bekendheid gekregen met zijn fascinerende en boeiende grafische werk. In 1975 studeerde hij af als grafisch ontwerper aan de Hongaarse Universiteit voor Kunst en Design in Boedapest.

Verborgen afbeeldingen in unieke anamorfosen

Anamorphoses with double meaning

De natuurwetenschappen, en dan met name geometrie en optica, zijn veelvoorkomende thema’s in zijn geweldige oeuvre. Bij Stichting Qua Art Qua Science verscheen naar aanleiding van een expositie met een groot aantal grafische werken in de vorm van anamorfosen, een heel leuk compact boekje onder de titel “Anamorfosen met een dubbele betekenis”. Deze bijzondere vertekende voorstellingen zijn ontworpen en gerealiseerd door Istvan Orosz en zijn voor de kijkers volledig zichtbaar in een cilindrische, een kegelvormige of platte spiegel. Ook heeft hij meerdere vertekende plaatjes gemaakt, die hun geheim weer prijsgeven vanuit een speciale kijkhoek. Istvan Orosz is een expert in het tekenen van anamorfosen. Voor evenementen en voor onder andere de Hongaarse Post zijn prachtige posters en postzegels gemaakt. Het boekje bevat een beschrijving over het verschijnsel anamorfosen en is rijk geïllustreerd met voorbeelden uit zijn omvangrijke oeuvre. Hij tekende zijn eerste anamorfose in 1970 en bracht meer leven in dit ouderwetse genre. Anamorfosen zijn te verdelen in twee hoofdtypen. Het eerste type is de perspectivische anamorfose, die al in de vroege Renaissance (16e eeuw) werd toegepast en het tweede type heet de spiegel anamorfose, die voorkwam ten tijde van het Maniërisme en de Barok (17e eeuw). Volgens de geschiedenis van de beeldcultuur zou Leonardo da Vinci in de 15e eeuw de eerste perspectivische anamorfose ontworpen en getekend hebben. Bijzonder trots is Istvan Orosz op de vele postzegelontwerpen, waarvan er meerdere officieel als frankeerwaarde zijn gedrukt.

Verborgen afbeeldingen in unieke anamorfosen - 2 Verborgen afbeeldingen in unieke anamorfosen - 3 Verborgen afbeeldingen in unieke anamorfosen - 4

Afb. Meerdere frankeergeldige postzegels werden ontworpen voor de Hongaarse Posterijen door de Hongaarse graficus en kunstenaar Istvan Orosz.


Gerelateerde artikelen