Verborgen kunstschatten in een Weense kunstcollectie

21 februari 2018

Onder de slogan “Verborgen schatten uit Wenen” presenteert Kunsthalle Würth in Schwäbisch Hall tot en met 8 april 2018 meesterwerken uit de kunstcollectie van de Academie voor Beeldende Kunsten Wenen met werken van Dürer, Botticelli, Rembrandt, Rubens, Amerling, Klimt en Hundertwasse en anderen. De kunstgalerie van de in 1692 opgerichte Academie voor Beeldende Kunsten bevat één van de belangrijkste kunstcollecties van Oostenrijk. Aanvankelijk bevatte de galerie alle kunstwerken van de Academiestudenten vanaf de 18e eeuw en de daarna jaarlijks bekroonde afstudeeropdrachten.

Verborgen kunstschatten in een Weense kunstcollectie

Verborgene Schätze

Zij vormden de basis van een unieke verzameling. Toen echter de verzamelaar Anton Franz Graaf Lamberg - Sprinzenstein in 1822 zijn kunstcollectie van ruim 750 werken bij de Academie onder beheer bracht is er een internationale status ontstaan voor de schilderijenverzameling. Aanvankelijk diende de verzameling een educatief doel voor studenten en jonge kunstschilders. Door een stijging van de museale waarde werd de leerfunctie steeds minder en kreeg de opgebouwde verzameling een ruimere functie als kunstverzameling in openbaar belang, door een gedetailleerde opbouw met ontwerpen van beroemde kunstenaars.

Meerdere vormen van kunstuitingen zijn in de collectie te bewonderen. In 2017 vierde de Academie haar 325e officiële jubileum. Enige jaren voor de oprichting stichtte Peter Strudel een “privé” academie, die enige jaren daarna een financiële ondersteuning ontving. Dat moment was de publieke start van de huidige academie. De stukken uit de geweldige kunstverzameling uit Wenen zijn voor de expositie in de Kunsthalle aangevuld met werken uit eigen bezit in de Collectie Würth. De expositie toont alle kostbare werken niet alleen uit oogpunt van exclusief te bewonderen meesterwerken, maar laat ook veel werken zien die dienden als leerobjecten voor studenten aan de Academie.

Binnen het aantal van geleende stukken bevinden zich echte oudheden uit de schilderkunst, teken- en grafische kunst en fotografie en krijgen bezoekers een perfect beeld uit diverse kunststromingen en kunststijlen tussen het vroegere realisme, de romantiek, de beginnende moderne kunst en uit de hedendaagse kunst. De prachtig vormgegeven catalogus maakt deze bijzondere expositie extra compleet en is van onschatbare waarde voor docenten en studenten kunstgeschiedenis en voor alle kunstliefhebbers. Kunstexperts schreven boeiende artikelen over de verschillende perioden in de beeldende kunst en geven interessante toelichtingen op de afgebeelde werken en de bijbehorende kunstenaars.

Verborgen kunstschatten in een Weense kunstcollectie - 2
Canal Grande Venetië, Carlo Naya, circa 1870, © Kupferstichkabinett der Akademie der bildenden Künste Wien, PH-7720.

Na een uitgebreide toelichting op de inhoud van de expositie, het ontstaan en de betekenis van de Academie vinden de lezers bijdragen over onder andere de Italiaanse schilderkunst, de Nederlandse en Vlaamse kunst en over Oostenrijkse en Duitse kunstenaars en hun bijdragen aan de collectie van de Academie. Uit ons land zijn in de expositie onder andere de volgende schilders vertegenwoordigd: Rembrandt Harmenszoon van Rijn met twee schilderijen en Abraham Storck met een grafiek van een oorlogsschip. Alle getoonde werken uit beide voor deze expositie samengevoegde collecties zijn op ruim formaat afgebeeld. Ook bevat de catalogus uitgebreide bijdragen over tekenkunst, fotokunst en fotoreportages uit bijna twee eeuwen fotografie. De catalogus sluit af met een overzicht van een verzameling gipsafdrukken van in het algemeen onbekende kunstenaars en enkele sculpturen.

ISBN 978-3-89929-347-0, “Verborgene Schätze”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2017, 308 pagina’s.

Kunsthalle Würth, Lange Straße 35, D-74523 Schäbisch Hall, www.kunst-wuerth.com.


Gerelateerde artikelen