Licht en beweging in kinetisch kunstwerk

8 februari 2018

Onder de titel “Licht & Beweging” bracht Kunsthal Messmer in het Duitse plaatsje Riegel am Kaiserstuhl een buitengewoon en spannende expositie met kunstwerken van onder andere Victor Vasarely, Carlos Cruz - Diez, Ludwig Wilding en Regine Schumann. Daarmee is de grote wens van Jürgen A. Messmer, eigenaar en initiatiefnemer van de Kunsthalle Messmer, in vervulling gegaan. Door zijn internationale contacten en zijn kunstervaringen bracht hij een schat aan kunstwerken, waarin het thema kinetische kunst centraal staat, bijeen in zijn prachtige en unieke museum.

Licht en beweging in kinetisch kunstwerk

kunsthalle messmer

De getoonde werken zijn besproken en afgebeeld in een mooie compacte catalogus. De werken in de expositie waren voor een deel afkomstig uit de eigen collecties en werden aangevuld met bruiklenen uit galerieën en privécollecties. Ook waren werken te zien van Hans Kotter, Kammerer-Luka, Joachim Kaiser, Siegfried Kreitner, Werner Bauer, Adriano Piu, Dadamiano, Ueli Gantner, François Morellet, Hellmut Bruch,Walter Giers, Roland Helmer, Rolf Schneebeli en Jean Pierre Yvaral.

In meerdere kunstwerken maakten de bezoekers kennis met verrassende optische en visuele verschijnselen, die zich soms pas na langere bestudering of observatie van het betreffende werk lieten ontdekken. Ook het creatieve spel met licht, kleur en reflecties levert fascinerende kunstwerken op. Sterke beeldbewegingen en het optische resultaat van interferenties in de lijnenstructuren is te zien in werken van Ludwig Wilding.

Licht en beweging in kinetisch kunstwerk - 2 Licht en beweging in kinetisch kunstwerk - 3
De voorzijde van de compacte catalogus van een creatieve expositie met kinetische kunstwerken. Ook de nieuwe kunstexpositie in de kunsthalle messmer is weer een bezoek waard.

Van hoge historische waarde zijn zeker de schilderijen van de beroemde Hongaars-Franse kunstenaar Victor Vasarély (1906-1997). Zijn specialisme is de op-art geworden. Aanvankelijk bewoog zijn werk in het constructivisme, geometrische vormen om daarna te schilderen in de richting van kinetisch kunst. Hij wordt de vader van de op-art genoemd. Het unieke gebouw van het museum, de ambiance van de inrichting van ruimten en de kunstgalerie, het kunstcafé en de museumwinkel vormen een creatieve eenheid waar het goed vertoeven is voor liefhebbers van kunst, die zorgt voor interacties tussen waarnemers en kunstenaars.

kunsthalle messmer, Großherzog - Leopold - Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.


Gerelateerde artikelen