Schilderijen en objecten uit het oeuvre van Otmar Alt

5 februari 2018

Kunsthalle Messmer in Riegel a.K. presenteert tot en met 27 mei 2018 onder de titel “Otmar Alt - Levenspad: Schilderij. Grafiek. Sculptuur.” van de gewaardeerde en veelzijdige kunstenaar en vertegenwoordiger van moderne kunst. Met zijn kleurrijke, contrastrijke en fantasievolle beeldvormen en composities schept Alt een eigen en telkens herkenbare stijl. Het museum presenteert rond 120 werken uit alle scheppingsperioden van deze Duitse kunstenaar en geeft daarmee bezoekers een exclusief overzicht uit zijn oeuvre.

Schilderijen en objecten uit het oeuvre van Otmar Alt

kunsthalle messmer

Otmar Alt werd in 1940 in Wernigerode in de Hartz geboren. Hij had op jeugdige leeftijd al interesse in een werkkring als kunstenaar. Zijn in 1965 beginnende figuratieve kunst vormde een basis voor de ontwikkeling en de groei van zijn herkenbare kunstuitingen. De beeldspraak, gekleurde vlakken als puzzelstukken en motieven op de schilderijen zorgen voor enthousiaste reacties bij kunstkenners, verzamelaars, musea en galerieën. Het kwam in 1967 tot een eerste expositie in Duitsland, die opviel in de kunstmarkt. Het lukte Otmar Alt om zich te meten met werk van Horst Antes, HAP Grieshaber en Wilhelm Lot als vertegenwoordigers van de “Nieuwe Figuratieven” in de internationale kunstscène.

De karakteristieke, puzzelachtige kleurvelden, vormen en figuren zijn sinds 1965 de leidende compositie-elementen in zijn kunstzinnige creaties. De “positieve-negatieve-vormen”, zoals de kunstenaar dat aangeeft, ontstaan in het algemeen door heldere en felle kleuren met de voor Alt typische fantasierijke vormen met invloeden vanuit natuurlijke vormen in flora en fauna. In de 60-er en 70-er jaren ontstaan werken waarop elementen uit werken van Picasso, Matisse, Miró, Léger en Klee herkenbaar zijn. Op zijn schilderstukken zijn volgens kenners naïeve kenmerken te herkennen. Gebeurtenissen in het leven van Alt hebben zeker herkenbare invloeden gegeven op zijn creaties.

Schilderijen en objecten uit het oeuvre van Otmar Alt - 2
Der Traum der Wiese, 1965, Otmar Alt, acryl op doek, 145 x 100 cm, © Otmar Alt - Stichting.

Ondanks de schijnbaar spontaan gekozen bonte vrolijkheid verbergt zich een zekere melancholie, die veroorzaakt werd door tegenslagen. Vooral in het werk dat na 2010 ontstond is dat uit zijn creaties af te lezen. Hij vond telkens weer inspiratie om zijn kleurrijke fantasiewereld beeld en inhoud te geven. Niet alleen door te schilderen, maar ook door te experimenteren met diverse materialen en het ontwerpen en fabriceren van dagelijkse gebruiksvoorwerpen als glazen, kop en schotels, meubels, speelgoed en attributen voor toneelvoorstellingen. In de expositie is een deel van dit materiaal te zien. Een veelzijdige kunstenaar met toenemende waardering voor zijn kunstzinnige kleurrijke scheppingen.

kunsthalle messmer, Großherzog - Leopold - Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de.


Gerelateerde artikelen