Overgebleven objecten uit onderzoek en wetenschap

19 januari 2018

Door de verhalen over materiële cultuur van wetenschap in het boek “Dingen die ergens toe dienen” krijgt de lezer een educatief, avontuurlijk en informatief beeld over ruim veertig uitgekozen objecten die voor de uitoefening van de wetenschap in Nederland een rol hebben gespeeld. Het geheel is een bundel van compacte verhalen geworden met een interessante inhoud van feiten en beschrijvingen over gebeurtenissen en wetenschappelijke resultaten.

Overgebleven objecten uit onderzoek en wetenschap

Dingen die ergens toe dienen

Door de keuze van de onderwerpen is een verrassende integratie ontstaan tussen object- en kennisgeschiedenis en beleeft de lezer een fascinerende reis langs het wetenschappelijk erfgoed. Met de inhoud en de specifieke keuze van de dingen die ergens toe moeten dienen of hebben gediend treedt de lezer tevens binnen in de wonderlijke wereld van de onderzoeker en de vele merkwaardige dingen, objecten en installaties voor het uitvoeren van het werk.

De auteurs laten zien dat er prachtige en unieke dingen bestaan, die anders ver weg in kasten, archieven of magazijnen zijn opgeslagen. Zij waren ervan overtuigd dat deze materiële juwelen van de beoefening van de wetenschap in het verleden onderbelicht is gebleven. Daarbij staan de auteurs ook stil bij de tactiele kant van dingen als boeken, pampletten en affiches.

Om op compacte wijze kennis te maken met schatten uit de wetenschap is dit inspirerende boek sterk aan te bevelen bij geïnteresseerden in de “gereedschappen” van wetenschappers. Een greep uit de onderwerpen: Prentkunst van Robert Hooke, Een telescoopje uit 17e eeuws Alkmaar, Zien en gezien worden, Beestachtig mooi! en De Laars van Junod.

ISBN 978-90-8704-695-8, “Dingen die ergens toe dienen”, Esther van Gelder, e.a., Uitgeverij Verloren, 2017, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen