Verborgen plaatjes in stereogrammen

16 november 2012

Voor beginners en geïnteresseerden in de boeiende wereld van de driedimensionale beelden hebben twee toonaangevende ontwerpers van stereogrammen een serie van 100 unieke verborgen plaatjes ontworpen. De plaatjes zijn door gebruik van speciale ontwerptechnieken in zogenoemde stereogrammen in de diepte verborgen en zijn weer zichtbaar door het toepassen van een bepaalde 3D kijktechniek met twee ogen. De eerste pagina’s in het boek vol met optische trucs zijn gereserveerd voor uitleg en instructies over het 3D kijken naar verborgen plaatjes in stereogrammen.

Verborgen plaatjes in stereogrammen

Amazing Eye Tricks

In het vakgebied wordt deze vorm van 3D plaatjes ook wel autostereogrammen genoemd.
Een autostereogram is een stereogram, dat zonder het gebruik van een optisch hulpmiddel een optische illusie geeft van een driedimensionaal beeld bij het kijken naar een ogenschijnlijk gewone tweedimensionale afbeelding. Om deze groep optische illusies te kunnen zien, is wel een zekere kijkoefening vereist.

De auteurs laten de kijkers via het parallel zien oefenen om stereoscopische plaatjes waar te nemen en gebruiken daarvoor in eerste instantie een kartonnetje tussen de twee afzonderlijke stereo-afbeeldingen. Na enige oefening kan het kartonnetje weggenomen worden en kunnen de autostereogrammen een geheel nieuwe ervaring in het zien worden. De kijker moet vooral de eerste keren het geduld kunnen opbrengen om het kijk- en waarnemingssysteem tijd te geven om te wennen. Aan het einde van dit leerzame boek staan de 3D oplossingen afgebeeld.

ISBN 978-1-84837-978-7, “Amazing Eye Tricks”, Gary W. Priester en Gene Levine, Arcturus Publishing, 2004, 128 pagina’s


Gerelateerde artikelen