Verrassende constructies in de werken van Jos de Mey

2 mei 2015

Op 8 mei a.s. vindt de feestelijke opening plaats van een grote retrospectief van 100 werken van de Belgische kunstschilder Jos de Mey in het Cultuurhuis van BASF. De tentoonstelling “Aussichtsreich - Jos de Mey” valt precies in een periode van de feestelijkheden vanwege het 150-jarig bestaan van de onderneming BASF. Een aantal verzamelaars hebben uit hun kunstverzamelingen meerdere schilderijen ter beschikking gesteld voor de expositie.

Verrassende constructies in de werken van Jos de Mey

Kulturhaus der BASF Schwarzheide

Het geheel is aangevuld met schilderijen uit familiebezit. Met deze omvangrijke en belangrijke expositie brengen de verzamelaars de illusionistische kunst van Jos de Mey dichter bij het publiek en liefhebbers van optische illusies en visueel bedrog. De kunst van Jos de Mey boeit de kijker en laat tevens een onuitwisbare ervaring bij de kijker ontstaan. Het kennismaken met het fenomeen van de illusionistische bouwconstructies van Jos de Mey is een bijzondere gebeurtenis voor ons patroon van zien en visueel waarnemen.

Verrassende constructies in de werken van Jos de Mey - 2 Verrassende constructies in de werken van Jos de Mey - 3
Verwarrend getrianguleerd Idool, Jos de Mey, 60 x 50 cm, 1990, collectie Jan M. Broeders.

In eerste instantie zie je niet dat er een onmogelijke figuur is geconstrueerd of door een architect een mooi bouwwerk is ontworpen. Niets is echter waar wat je denkt te zien. Je ogen zijn bedrogen. Je bent in de ban van de illusionistische schilderkunst van Jos de Mey. Zijn ontwerpen laten zich pas na een tweede of volgende blik ervaren. Bij de expositie verschijnt een compacte catalogus met de afbeeldingen van de getoonde schilderwerken en teksten over het leven en werk van Jos de Mey.

Kulturhaus der BASF Schwarzheide, Schipkauer Straße 1, D-01987 Schwarzheide, www.basf-schwarzheide.de/kultur.


Gerelateerde artikelen