Vincent van Gogh verbleef 400 dagen in Amsterdam

2 april 2016

In de expositie “Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam” in het Stadsarchief Amsterdam, nog tot en met 17 april 2016 te bezoeken, treden bezoekers in de voetsporen van Vincent van Gogh en ontdekken de ontwikkelingen van het bruisende Amsterdam van rond 1900. Aan de hand van foto’s, tekeningen, schilderijen en kaarten tonen de ontwerpers van de tentoonstelling de stad aan de vooravond van de 2e Gouden Eeuw.

Vincent van Gogh verbleef 400 dagen in Amsterdam

Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam

Voordat Vincent van Gogh (1853-1890) de kunstenaar werd die wij nu kennen, verbleef hij ruim een jaar in Amsterdam voor zijn studie theologie. Hij wilde na een aantal mislukkingen bij het vinden van een aantrekkelijke baan in de kunsthandel, als onderwijzer of boekverkoper, wilde hij dominee worden, net als zijn vader Theodorus. Hij schreef in deze periode vele openhartige brieven aan zijn broer Theo.

Vincent van Gogh verbleef 400 dagen in Amsterdam - 2
Het Singel met Ronde Lutherse Kerk, gezien vanuit de wachtkamer van het tijdelijke station Westerdok op de Droogbak, Vincent van Gogh, 7 oktober 1885, olieverf op paneel, collectie Stichting P. & N. de Boer.

De brieven met prachtige beschrijvingen van de stad aan de hand van verschillende schilderijen en prenten, vormden de basis voor het concept van de tentoonstelling. Van Gogh is in feite de conservator van deze tentoonstelling, waarin we de stad zien door de ogen van de 24-jarige theologie student, die dacht dat hij dominee zou worden en nog niet wist dat hij eigenlijk kunstenaar was. In 1877 schrijft Vincent aan zijn broer Theo: “’t Is een mooie stad hier”. Een prachtige uitgave over een bijzondere periode in het leven van Van Gogh in mooi Amsterdam.

ISBN 978-90-6868-692-0, “Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam”, Nienke Denekamp, Uitgeverij THOTH, 2015, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen