De kunstenaar als fotograaf - Ernst Ludwig Kirchner

4 april 2016

Het Kirchner Museum Davos heeft een omvangrijke verzameling in goede staat van ruim 1300 glas- en cellulose-negatieven van de in Aschaffenburg (D) geboren kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) uit de periode 1908-1938. Daartoe behoren ook talrijke door de kunstenaar gemaakte afdrukken en latere toegevoegde moderne afdrukken. Uit deze geweldige collectie heeft het museum een expositie ontwikkeld met circa 140 fotografische werken met beelden uit zijn fotografische scheppingsperiode, tezamen met door hem verzamelde sculpturen en een aantal van zijn kunstwerken.

De kunstenaar als fotograaf - Ernst Ludwig Kirchner

Ernst Ludwig Kirchner. The Artist as Photographer

De bijbehorende catalogus geeft een ruime selectie van alle getoonde kunststukken. Kirchner hield van experimenteren in de kunst van het fotograferen en schilderen. Daarmee zijn unieke werken ontstaan, die ook nu nog van hoge kunstzinnige waarde zijn. In de tweetalige catalogus (D/E) zijn alle foto’s op groot formaat afgebeeld en geeft een chronologische biografie alle belangrijke stappen en gebeurtenissen in het leven en werk van Kirchner weer.

Drie interessante tekstbijdragen maken dit kunstdocument van waarde voor alle kunstliefhebbers en voor docenten en studenten kunstgeschiedenis aan kunsthogescholen en algemene kunstopleidingen. Ook voor fotografen is het kunstboek een uitstekende inspiratiebron voor de eigen ontwikkeling en voor de beginnende kunstenaar, die foto-opnamen gebruikt als basis voor kunstwerken. Kirchner woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in het Zwitserse Davos.

ISBN 978-3-86828-702-8, “Ernst Ludwig Kirchner. Der Künstler als Fotograf”, Thorsten Sadowsky, Kehrer Verlag, 2016, 216 pagina’s.


Gerelateerde artikelen