Van Abbemuseum 80 jaar bron van kunst en cultuur

6 april 2016

In 2016 bestaat het Van Abbemuseum in Eindhoven 80 jaar. Om dit te vieren is het museum 80 uur lang geopend voor bezoekers, van donderdag 14 april vanaf 11 uur tot en met zondag 17 april tot 19 uur. Een lang weekeinde vol activiteiten met onder andere een opening van de tentoonstelling “De jaren 80. Begin van het nu?” op zaterdag 16 april.

Van Abbemuseum 80 jaar bron van kunst en cultuur

Van Abbemuseum Eindhoven

De nieuwe tentoonstelling wordt een verkenningstocht langs de jaren 80 vanuit zes Europese perspectieven. Een gevarieerde mix van kunstwerken, muziek, televisiefragmenten, drukwerk en archiefmateriaal laat acties zien vanuit de tegencultuur. In de bibliotheek van het museum vindt nog tot en met 22 april 2016 een expositie van Anna Staritsky (1908-1981) met werken op papier plaats. Het grafische werk van Anna Staritsky komt zowel in boekvorm als in vrije grafiek voor.

Zij kwam oorspronkelijk uit Rusland en woonde en werkte in België en Frankrijk. In de tentoonstelling is de creatieve en artistieke groei te zien van een kunstenaar die in de jaren dertig van de vorige eeuw begon als klassieke illustrator en zich vervolgens ontwikkelde tot een eigenzinnig kunstenaar. Met haar vernieuwende ideeën over de vorm en structuur van het kunstenaarsboek heeft zij de Franse boekkunst van haar zestiger en zeventiger jaren mede vorm gegeven.

Van Abbemuseum Eindhoven, Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven, www.vanabbemuseum.nl.


Gerelateerde artikelen