Visuele perceptie is niet op elk moment zo betrouwbaar

30 maart 2018

In het dagelijks leven maakt het grootste deel van de bevolking zich geen zorgen over het visuele en optische proces van het bewust of onbewust zien en waarnemen. Onze ogen richten zich op de omgeving, worden gestuurd door onze andere zintuigen of “luisteren” naar opdrachten vanuit ons brein. In het algemeen kijken wij naar objecten, situaties en scènes in bekende omgevingen of doen we visuele ervaring op in nieuwe omgevingen of door onverwachte veranderingen door gebeurtenissen.

Visuele perceptie is niet op elk moment zo betrouwbaar

Can You Believe Your Eyes?

Er valt ons dan in het algemeen niets bijzonders op of zijn nieuwe situaties snel vertrouwd. We geloven onze ogen direct. Het wordt anders indien anderen ons proberen te verleiden om te kijken naar beelden, tekeningen of constructies waar iets of veel schijnbaar niet lijkt te kloppen en dan is er snel sprake van optisch bedrog en hebben we te maken met het fenomeen van visuele illusies. Ben je eenmaal door optische fenomenen geraakt dan wordt de visuele waarneming veel boeiender, in het algemeen veel bewuster en wordt er gelet op de aanwezigheid van merkwaardige of afwijkende beeldsituaties.

Ook groeit een interesse om achtergronden van het zien en waarnemen en het ontstaan of bestaan van het verschijnsel van optisch bedrog te leren kennen. De opzet en inhoud van het boek “Can You Believe Your Eyes?” is vanaf het eerste hoofdstuk een ideale bron om gedetailleerd en gestructureerd kennis te maken met visuele eigenaardigheden en de verschillende verschijningsvormen.

ISBN 978-1-86105-586-2, “Can You Believe Your Eyes?”, J. Richard Block en Harold E. Yuker, Robson Books, 2002, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen