Visuele waarneming op een compacte wijze behandeld

17 november 2017

In de uitgebreide serie boekjes onder de titel “A Very Short Introduction” bracht uitgever Oxford University Press onlangs de uitgave “Perceptie” op de markt. In de publicatie geeft auteur Brian Rogers werkelijk een compacte tekst over ons zien en waarnemen en de vele merkwaardige, opvallende en fascinerende afwijkingen tussen schijn en werkelijkheid bij visueel en optisch waarnemen. Perceptie, als verzamelbegrip voor het complete geheel van ons waarnemingssysteem, is een van de oudste en meest diepgaand onderzochte onderwerpen op het gebied van fysiologie en psychologie en zorgt ook voor enkele diepzinnige filosofische vraagstukken.

Visuele waarneming op een compacte wijze behandeld

Perception - A Very Short Introduction

Perceptie bevat ook de manier waarop wij waargenomen beeldindrukken verwerken om ons gedrag te sturen of te beheersen en om onze specifieke, subjectieve ervaringen van de ons omringende wereld te creëren. In het boekje bespreekt de auteur de filosofie achter het begrip perceptie en hoe wij de specifieke karakteristieken van objecten en scènes, zoals hun vorm, kleur, helderheid, diepte en beweging.

Wat wij waarnemen correspondeert niet altijd met de werkelijkheid. De auteur laat ons uitgebreid kennismaken met de verschijnselen van optische en visuele illusies, waardoor wij ervaren dat er beperkingen zijn in ons perceptuele proces. De detailleringen, afbeeldingen, verklarende begrippenlijst, literatuuropgave en het trefwoordenregister maken dit boek bijzonder aantrekkelijk.

ISBN 978-0-19-879100-3, “Perception - A Very Short Introduction”, Brian Rogers, Oxford University Press, 2017, 162 pagina’s.


Gerelateerde artikelen