Voor medische behandeling zijn miniorganen ontworpen

30 november 2020

Dankzij innovatieve technologische ontwikkelingen op micro- en nanoniveau en het gebruik van de mogelijkheden van de huidige technieken en systemen in de optische en fotonische beeldregistratie- en maakindustrie kan onze gezondheidszorg in belangrijke mate steeds weer profiteren om stappen vooruit te gaan in behandeling van klachten, ziekten en aandoeningen.

Voor medische behandeling zijn miniorganen ontworpen

Miniorganen op chips

In het nieuwste cahier (3-2020), een uitgave van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, geven toonaangevende wetenschappers een uitgebreid beeld over de stand van zaken in ontwikkelingen van een geheel nieuwe testmethode als veelbelovende technologie, namelijk die van het realiseren van organen-op-chips voor het ontwikkelen en testen van medicijnen.

Voor medische behandeling zijn miniorganen ontworpen - 2
Schematische weergave van hoe miniorganen-op-chips aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot een lichaam-op-een-chip; afbeelding uit cahier 3-2020.

Menselijke “organen-op-chips” kunnen het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen niet alleen verbeteren, maar ook versnellen en de kosten omlaag brengen. Daarnaast draagt deze unieke technologie bij aan het verminderen van het gebruik van proefdieren. Door stukjes orgaanweefsel aan te brengen op een speciale chip is het mogelijk op microschaal experimenten uit te voeren die de realiteit zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Het cahier geeft op heldere wijze een perfect inzicht in dit bijzondere onderwerp in de geneeskunde.

ISBN 978-90-73196-99-5, “Miniorganen op chips”, Janny van den Eijnden-van Raaij, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2020, 100 pagina’s, € 7,50. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen