Verzameling Werner Nekes is in goede handen gekomen

25 november 2020

De internationaal bekende Duitse filmregisseur Werner Nekes (1944-2017) was een pionier, verzamelaar en expert op het gebied van de geschiedenis van stilstaande en bewegende beelden. Hij begon aan het begin van zijn carrière als filmmaker met het aanleggen van een verzameling van fotografica, filmmateriaal, historische optische objecten, speelgoed, boeken en andere gedrukte publicaties op het gebied van film- en fototechnieken.

Verzameling Werner Nekes is in goede handen gekomen

Foto- en filmcollectie Werner Nekes in museale handen.

Door zijn interesse in de geschiedenis van het bewegende beeld en zijn vele jaren ervaring in de filmindustrie is een bijzondere en unieke verzameling van ruim 25.000 objecten ontstaan. Een groot deel van deze geweldige verzameling werd tientallen malen in binnen- en buitenland in grote en kleinere exposities getoond.

Ook vormde een deel van de collectie regelmatig een onderdeel van thematische internationale exposities. Werner Nekes woonde, voor zijn overlijden in 2017 op een leeftijd van 72 jaar, in Mülheim aan de Roer. De erven van deze geweldige en zeer complete nalatenschap wilden alles compleet voor het publiek behouden. Een koper voor de verzameling was tot voor kort moeilijk te vinden door de extreme diversiteit van het geheel.

Verzameling Werner Nekes is in goede handen gekomen - 2 Verzameling Werner Nekes is in goede handen gekomen - 3 Verzameling Werner Nekes is in goede handen gekomen - 4
Een aantal publicaties bij exposities met objecten uit de omvangrijke collectie Werner Nekes.

Onlangs hebben drie geïnteresseerde instellingen een oplossing bedacht om de verzameling op een afgesproken methode te beheren. De verzameling is verworven door het Duitse Filminstituut en Filmmuseum in Frankfurt am Main, het Filmmuseum Potsdam en door de Theaterwetenschappelijke Collectie van de Universiteit Keulen. Afgesproken is dat delen van de verzameling permanent getoond worden in Postdam en Frankfurt en dat er regelmatig exposities worden georganiseerd.