Sir Alister Clavering Hardy (1896-1985)

19 november 2020

De Britse zeebioloog Alister Clavewring Hardy (1896-1985) is vooral bekend geworden door zijn gepubliceerde theorie van de watermensaap in de vorm van de wateraaphypothese. Deze zelf bedachte hypothese neemt aan dat in de evolutie van de mens de voorouders van de mens uit de huidige tijd een lange periode intensief in water hebben geleefd.

Sir Alister Clavering Hardy (1896-1985)

Theorie van de watermensaap door Alister Hardy.

Door velen wordt deze hypothese betwist en zelfs afgewezen. In de herfst van 1914 schreef Hardy zich in voor een studie biologie aan het Exeter College in Oxford. Hij werd al snel opgeroepen voor militaire dienst. Pas in 1919 kon hij zijn studie voortzetten. Enige jaren werkte hij als assistent in een laboratorium voor de visserij. Hij bedacht de inhoud en achtergronden van de theorie van de watermensaap in 1930.

Om zijn academische carrière niet veel te schaden kwam het pas in 1960 tot een publicatie met een bijbehorende verklaring in het tijdschrift The New Scientist. Hij kreeg veel afkeuring te horen voor zijn theorie, maar wist tevens dat er ook veel medestanders waren, waaronder meerdere gewaardeerde wetenschappers en auteurs. Aan hem werd de prestigieuze zogenoemde Templeton Prize toegekend.


Gerelateerde artikelen