Gregorio Marañón y Posadillo (1887-1960)

18 november 2020

De Spaanse medicus, auteur, historicus en filosoof Gregorio Marañón y Posadillo (1887-1960). In 2020 herdenken wij zijn overlijden van 60 jaar geleden. Zijn vader was een jurist en zijn moeder stierf toen hij 3 jaar oud was. In 1902 begon Gregorio met een studie medicijnen aan de universiteit in Madrid. Tijdens deze studie las hij veel boeken over literatuur en geschiedenis. Hij sloot zijn studie af in 1910 met de promotie als doctor in de geneeskunde.

Gregorio Marañón y Posadillo (1887-1960)

Gregorio Marañón y Posadillo is 60 jaar geleden overleden.

Direct daarna volgde hij een aanvullende medische studie bij Paul Ehrlich in Frankfurt am Main. Hij keerde terug in Madrid om in 1911 te beginnen als arts in het Hospital General de Madrid. Hij trouwde met Dolores Moya en kregen samen vier kinderen. Hij voerde baanbrekende onderzoekingen uit aan de functie en werking van klieren en betrok ook de inhoud en betekenis van de psychoanalyse van Sigmund Freud als een relatie tot de geneeskunde.

Hij was daarbij één van de weinige Spaanse artsen, die Freud persoonlijk kende. In 1920 werd hij benoemd als professor aan de universiteit van Madrid, maar bleef ook actief in zijn politieke en sociale ambities. In de periode rond 1936 en 1942 leefde hij vanwege de Spaanse burgeroorlog met zijn familie in Parijs. Na terugkeer in Madrid nam hij zijn wetenschappelijke activiteiten weer op. Hij heeft vele medische studieboeken, verhandelingen, theorieën en internationale benoemingen als eredoctor op zijn naam staan.


Gerelateerde artikelen