Periodieken en tijdschriften geven compacte informaties

9 november 2020

Van het 4x per jaar uit te geven tijdschrift Zaal Z, een periodiek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - KMSKA, verscheen nr. 34 met een fascinerende schat aan informatie over kunstzinnige waardering, achtergronden en beoordelingen van kunst in het algemeen en de kunst in het museum in het bijzonder.

Periodieken en tijdschriften geven compacte informaties

Historia sept.2020 nr.885 en Zaal Z sep.-nov. 2020.

Deskundigen op het gebied van de kunst schreven interessante artikelen over onder andere kunstenaars, waarvan het museum meerdere werken in haar kunstcollecties heeft opgenomen. Van de Belgische schilder Jules Schmalzigang bezit het museum bijvoorbeeld 52 werken in diverse uitvoeringen. Ook is er telkens een interview met een medewerker. Aandacht is er voor het monumentale werk van Tom Liekens.

Sommige kunstenaars beelden zichzelf af in hun geschilderde voorstellingen met in het algemeen meerdere personen. Het werk op de voorzijde van Zaal Z is besproken. Bij een langer verblijf in Frankrijk worden regelmatig boek- en tijdschriftenwinkels bezocht op zoek naar boeken en tijdschriften voor onze OF-Tijdschriftencollecties.

Periodieken en tijdschriften geven compacte informaties - 2
Historia sept.2020 nr.885 en Zaal Z sep.-nov. 2020. Info over Zaal Z biedt de site www.kmska.be.

Een uitgave van Historia met de titel “De echte pioniers van de geneeskunde” bevat een aantal compacte verhalen over bekende wetenschappers en geneeskundigen uit diverse landen van de wereld. Naast de artikelen over hoofdpersonen van de titelpagina bevat het tijdschrift een basisverhaal over Willem Kolff, een Nederlandse internist, die in 1943 in het stadsziekenhuis in Kampen, de allereerste kunstnier ontwikkelde. Ook stond hij aan de basis van de hart-longmachine (1956) en het kunsthart (1957). Deze uitvindingen deed hij tijdens zijn leven en werk nadat hij in 1950 emigreerde naar de USA.

Ook is er aandacht voor het werk van André Vésale, een expert op het gebied van amputaties, de vaccinaties van Edward Jenner, een werkend middel voor de verdovingen door Horace Wells, voor het werk van Semmelweis en het desinfecteringsmiddel van Joseph Lister. Het tijdschrift bevat ook nog artikelen over bijzondere gebeurtenissen in de 2e wereldoorlog, in Pompéi en het ontstaan van de moderne mens in de préhistorie.


Gerelateerde artikelen