Een driedimensionale kijk op een wereld van planeten (1)

3 november 2020

Door het verkoopsucces van het fotoboek “Planeten” met een schat aan 3D foto’s in de anaglyfentechniek uitgevoerd, is recent een 2e druk verschenen van dit voortreffelijk geïllustreerde boek met interessante beschrijvingen bij de vele afbeeldingen en gedetailleerde informatie over missies naar planeten en over ruimtevaartuigen. Door de start van en de ontwikkelingen in de ruimtevaart is onze kennis over en kijk op onze planeten en ons zonnestelsel radicaal veranderd.

Een driedimensionale kijk op een wereld van planeten (1)

Planeten 3D - Missionen zu exotischen Welten

Sinds het midden van de 20e eeuw is de mens in staat raketten, satellieten en ruimteschepen in het heelal te schieten om daarmee vele hemellichamen van ons planetensysteem van dichtbij te verkennen, op te meten en te fotograferen. De resultaten uit deze buitenaardse activiteiten zijn voor de onderzoekers en wetenschappers van een onschatbare waarde. Ook de kennis over onze eigen aarde is sterk toegenomen door de ruimtevaart en de intense observaties vanuit de bemande en onbemande ruimtestations die om de aarde draaien.

Ruimtesondes en kunstmanen hebben vooral in de afgelopen jaren sensationele foto's van de planeten en van ons zonnestelsel opgeleverd. Sondes met camera's met een hoge resolutie stuurden gedetailleerde foto's van de oppervlakken van planeten en hun manen, wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar leek. Dankzij de ontwikkeling in de digitale fotografie en de bijna oneindige mogelijkheden van het bewerken van de ontvangen digitale beelden is het verkrijgen van spectaculaire afdrukken voor publicaties in boeken en tijdschriften eenvoudig te realiseren.

Het meenemen en gebruik van professionele 3D-fotocamera’s geeft de onderzoekers ook mogelijkheden om perfecte 3D-foto’s vanuit de missies te ontvangen, te beoordelen en waar nodig digitaal te bewerken voor onderzoeksdoeleinden en voor 3D- informaties aan medewerkers van ruimtevaart instituten, bedrijven en organisaties. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-613-04231-5, “Planeten 3D - Missionen zu exotischen Welten”, Berndt Feuerbacher, Motorbuch Verlag, 2020, 2e druk, 256 pagina’s + 3D-bril.