Stamen Grigorow (1878-1945)

27 oktober 2020

De Bulgaarse arts en microbioloog Stamen Grigorow (1878-1945) is bekend geworden als ontdekker van een specifieke yoghurt bacterie, nodig voor het bereiden van yoghurt uit melk. Hij beschreef deze ontdekking in 1905. Met de kennis van vandaag en een analyse van de omstandigheden in de laboratorium situatie is het echter niet met zekerheid vast te stellen dat Grigorow juist dit type bacterie onder de naam lactobacillus bulgaricus heeft ontdekt voor de bekende Bulgaarse yoghurt.

Stamen Grigorow (1878-1945)

Grigorov ontwikkelde een tuberculose vaccin.

Hij studeerde natuurwetenschappen in het Franse Montpellier en geneeskunde in het Zwitserse Genève. “De echte Bulgaarse yoghurt kan alleen met de hoogste kwaliteit in Bulgarije worden geproduceerd”. Grigorov heeft tevens belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van een tuberculose vaccin.

Hij publiceerde ook over zijn resultaten van onderzoek en zijn experimenten om het helende effect van het tbc-vaccin aan te tonen. Vanwege zijn 75e sterfdag is er bijzondere aandacht voor de betekenis van zijn kennis en delen van zijn ervaring in de gezondheidszorg.


Gerelateerde artikelen