Bilal Golemi (1899-1955)

26 oktober 2020

De Albanese microbioloog Bilal Golemi (1898-1955) heeft een Europese status in kennis en ervaring in zijn leven en werk weten te bereiken. Al op heel jonge leeftijd vertrok hij met de familie naar Turkije om zich te vestigen in Istanbul. Na afronden van de lagere en middelbare school begon Golemi een studie aan de Hogere Militaire School voor Diergeneeskunde.

Bilal Golemi (1899-1955)

Bilal Golemi publiceerde een artikel over anatoxine.

In het jaar 1920 sloot hij met succes deze studie af en diende daarna enige jaren in het Turkse leger. Na de diensttijd vertrok hij naar Duitsland voor een studie in de microbiologie, maar al na vier maanden betrok hij de functie van assistent bij het Pasteur Instituut in Parijs. Hij deed voornamelijk onderzoek naar een serum tegen diarree. Gelijktijdig schreef hij aan zijn afstudeeropdracht.

In 1926 publiceerde hij een belangrijk wetenschappelijk artikel over anatoxine. Twee jaar later kreeg hij een belangrijke wetenschappelijke functie op het Pasteur Instituut aangeboden. Maar samen met zijn vrouw had hij Parijs verlaten voor een kort verblijf in Turkije om daarna zich te vestigen in Albanië. Hier richtte hij een diergeneeskundig centrum op. Door de politieke situatie in Albanië moesten zij terug naar Turkije en werkte hij lange tijd in zijn vakgebied. In 2020 is er aandacht voor zijn 65e sterfdag.


Gerelateerde artikelen